I dag er det cirka 455 millioner nettsider som drives med WordPress, og de har en markedsandel på over 65 % ( kilde: Bluehost.com). Til sammenligning har Shopify kun 4 % markedsandel, selv om dette er en av de mest anerkjente plattformene for nettbutikker.
Så hva er det som gjør WordPress så populært, og hva er det? Her skal vi forklare hva WordPress er, og hvordan du kan bruke denne plattformen til å utvikle både små og store nettsider.
I tillegg skal vi se nærmere på hvilke tilleggskostnader som kommer når du bruker denne plattformen, og hvilke ulemper det er med WordPress i forhold til enklere nettsidebyggere på markedet.
Hvordan lage nettside med WordPress?
WordPress er selve rammeverket og kontrollpanelet for din nettside. Dette er en helt gratis åpen kildekode som du kan laste ned fra WordPress.org. Men for å få programmet til å fungere er du nødt til å laste opp WordPress til et Webhotell som støtter programvaren. Dette er minstekravene for et webhotell for å kunne bruke WordPress:
Webserver | Nginx eller Apache med mod-rewrite modul |
---|---|
Diskplass | Minst 1 GB |
PHP | Versjon 7.4 eller høyere |
Database | MySQL 5.015 eller høyere (et alternativ er MariaDB, versjon 10.1 eller høyere) |
RAM | Minst 512 MB |
CPU | (Sentral prosesseringsenhet): Minst 1.0 GHz |
Støtte for HTTPS | Ja |
Om du ikke er helt inne på servertype, lagringskapasitet og opplastingshastighet du trenger, kan du også få webhotell gjennom WordPress.
Trenger du for eksempel en hjemmeside for bedriften, eller har planer om å skrive en blogg, fungerer WordPress sitt eget webhotell helt utmerket.
Men skal du skape en egen markedsplass, datingside eller nettbutikk, kommer du til å trenge mer pålitelig og raskere webhotell.
Du kan selvfølgelig finne WordPress hosting i Norge, men som regel finner du både rimeligere og bedre alternativer fra utenlandske tjenester. Videre skal vi gå gjennom forskjellige webhotell-tjenester du har behov for avhengig av hvilken type nettside du planlegger å bygge.
Enkleste måten å opprette en blogg
Hvordan lage en blogg med WordPress? Det aller enkleste alternativet om du skal utvikle en blogg, er å benytte deg av webhotell som allerede har WordPress tilgjengelig i sitt cPanel. Dette betyr at du ikke trenger å laste opp filene selv, og kan installere direkte slik at du vet at jobben blir gjort riktig.
Blant annet Misshosting har denne funksjonen. Her kan du begynne å skrive med en gang med enkle maler, og systemet er klart til å bruke når du har fullført denne registreringsprosessen:
- Logg inn på Misshosting og velg cPanel
- Skroll deg ned til du ser «Software» og klikk på «Softaculous Apps Installer»»
- Klikk på WordPress ikonet eller søk etter programvaren i søkefeltet
- Klikk på på «install»-knappen og så starter du wordpress installasjonen.
- Opprett ditt eget passord og brukernavn for å logge deg inn på wordpress-panelet.
Når du har fullført installeringer logger du deg inn på WordPress med brukernavn og passord du velger selv. For å logge deg inn må du gå til din wp-admin side, og denne finner du om du skriver https://mittdomenenavn/wp-admin i adressefeltet.
Når du er inne på admin panelet går du direkte til en enkel bloggmal som er gratis å bruke. Men ønsker du å endre utseendet av bloggen kan du kjøpe ferdig utviklede maler for å få bloggen til å se mer profesjonell ut.
Dette trenger du for å lage en WordPress Nettbutikk
For å utvikle en nettbutikk i WordPress trenger du å implementere et kasse- og ordresystem. Den vanligste plugin å bruker WooCommerse, som er også en åpen og gratis kildekode for nettbutikker.
Fordelen med WooCommerse er at det er en skalerbar løsning som du kan tilpasse som du vil. Om du ikke har tid til å utvikle butikken selv, kan du kjøpe ferdiglagde maler som gir nettbutikken din en unik karakter.
Det er mange som bruker gratis malene til Woocommerse, og derfor kan det være lurt å kjøpe en mal som ikke ser ut som alle andre for å skille deg ut i markedet.
En annen kostnad som kommer i tillegg til maler og layout er webhotell. Som vi nevnte tidligere, holder det svært sjeldent med de rimeligste løsningene om du vil ha rask opplastning av produkter og pålitelig oppetid på nettbutikken. Les: Anmeldelse: Viktige tips for WooCommerce.
Har du i tillegg lite teknisk kunnskap, kan det blir svært utfordrende å sette seg inn i Woocommerce. Trenger en enkel og lettvint løsning for å laste opp et lite produktsortiment, kan du også vurdere Ecwid som et alternativ.
Denne nettbutikkløsningen har et mye enklere brukergrensesnitt for å laste opp produkter og legge til betalingsmetoder du ønsker. Ecwid har direkte integrering med WordPress, så å legge til nettbutikken til din nettside er ekstremt enkelt. Les mer om: Ecwid – Enkel nettbutikk integrering med sosiale medier
Slik velger du riktig webhotell for nettstedet ditt
For å gjøre det enkelt for deg, har vi laget en 5-trinns prosess for å velge riktig webhotell for tjenesten du leverer. Enten du skal opprette en blogg, lage en nettbutikk eller en firmaside, blir det enklere å velge riktig dersom du følger disse trinnene:
1. Velg en WordPress-vert som passer til dine behov
Forskjellige hosting-selskaper er bra for forskjellige nettsteder. Nettbutikker krever vanligvis bedre og dyrere hosting for produktene og sidene for å laste opp raskt og sikkert. Den enkleste måten er å velge en vert som også tilbyr domeneregistrering for .no-domener, da de fleste vil nok ha dette istedenfor .com eller .net i Norge.
Vi anbefaler Miss Hosting for elementære nettsider. Det er ikke den beste hosting-tjenesten i verden, men de har veldig god prising og tilbyr hosting pakker både for små blogger og større e-handel nettsteder, osv.
2. Velg et domenenavn
Dette kan du gjøre hos MissHosting eller en annen registrar du ønsker. Her er de beste alternativene som ikke koster skjorta:
1# MissHosting er et godt alternativ for de som ønsker å lage en enkel, billig blogg eller nettside, og de tilbyr tilgang til en gratis nettsidebygger som kan konfigureres med WordPress-siden din. De tilbyr også registrering av TLD-er for land over hele verden.
Men MissHosting anbefales ikke for større nettsider eller nettbutikker. Selv om det er en av de beste og billigste hosting-tjenestene som håndterer små nettsider godt, er det fortsatt mangler på denne tjenesten for større nettsideprosjekter som krever mye kapasitet. Få tilbud med MissHosting her.
2# Kinsta er et foretrukket WordPress webhotell for bedrifter som utvikler store nettbutikker. En stor nettbutikk krever mange plugins og andre sideelementer som| kan påvirke opplastingshastigheten av nettbutikken. Om denne hastigheten er for treg, er det sannsynlig at kundene heller velger andre konkurrenter med raskere nettsider. I tillegg er dette også en ranking faktor på Google.
Selv om Kinsta er en delt hosting-plattform, er de ganske kostbare i forhold til konkurrenter med samme opplegg.
Men de skiller seg ut på mange måter når det gjelder hastighet og pålitelighet. Startprisen er på ca. 350 kroner per måned, og for denne prisen får du et eget CDN (Content Delivery Network), som bidrar til at hjemmesider lastes raskt og sikkert over hele verden.
Dette gjør Kinsta til et ideelt valg for internasjonale nettsider som nettbutikker og sider med mye data. Få et tilbud fra Kinsta her.
3# SiteGround er en rimelig webhost som tilbyr god kvalitet for prisen. De bruker SSD-lagring og tilbyr sitt eget CDN for rask opplastning.
SiteGround er egnet for flere nettsider, selv mindre nettbutikker, men tilbyr ikke norske domener.
Kundeservice er teknisk dyktig og kan hjelpe deg med oppstartsproblemer, og de tilbyr gratis flytting av nettsider til Sitegrounds servere. Sjekk priser på Siteground her.
3. Velg en hosting-plan
Webhotell har som regel flere forskjellige planer du kan velge mellom. En nettside med mye tekst og lite bilder vil ikke ha bruk for stor lagringsplass. Har du derimot mange grafiske sidelementer og videoer kan det være lurt å velge en plan med god lagringskapasitet.
4. Installer WordPress
Som nevnt tidligere, kan det være at du er nødt til å installere WordPress på egen hånd og laste opp filene til serveren. Vi har skrevet en guide på dette nedenfor. Men velger du en av webhotellene ovenfor slipper du dette problemet.
5. Velg mal og bygg nettstedet
Når du har logget deg inn på WordPress for første gang kan du gå til «templates» i menyen for å velge riktig mal for din nettside. Men er du ikke fornøyd med de som ligger der gratis, kan du også kjøpe ferdiglagde maler.
Hvordan bruke WordPress når du har lastet ned programvaren
For en person som ikke har lastet opp WordPress tidligere til et webhotell, kan hele prosessen virke ganske komplisert. Derfor har vi laget 5 punkter til deg som er viktig å gjøre før du laster opp og installerer wordpress:
Trinn 1: Last ned og pakk ut filene
Last ned WordPress-pakken fra https://wordpress.org/download/ og pakk den ut på datamaskinen din.
Trinn 2: Lag en database og bruker
Opprett en database og en bruker hvis ikke det allerede finnes i ditt webhotell. Hvis du bruker phpMyAdmin, kan du følge instruksjonene gitt, ellers sjekk med leverandøren din. Ofte kan det være at webhotell-tjenesten allerede har en plugin for WordPress som du kun trenger å aktivere når du er logget inn. Om ikke, følg trinnene videre.
Trinn 3: Sett opp wp-config.php
Opprett wp-config.php filen og legg inn database-informasjonen du har opprettet i trinn 2.
Trinn 4: Last opp WordPress-filene til serveren din
Bruk FTP-klienten din for å laste opp WordPress-filene til serveren din. Om du skal utvikle hele nettside med WordPress og ikke bare deler av den, som for eksempel et subdomene, skal du velge å laste opp filene til «root-directory». Om ikke skal filen lastes opp til en «subdirectory».
Trinn 5: Kjør installasjonen
Gå til nettadressen din og følg instruksjonene for å fullføre WordPress-installasjonen.
Når du har installert WordPress får du en egen admin-tilgang hvor du skal opprette brukernavn og passord for å benytte systemet. Deretter kan du installere eventuelle tema og plugins når du er logget inn for å skape en unik nettside.
Høres dette komplisert ut? Da er du ikke alene. Derfor er det mange byråer som har spesialisert seg på å hjelpe kunder med å utvikle nettbutikker og hjemmesider for bedrifter som ikke har tid til å gjøre alt dette selv.
I tillegg blir det kanskje ikke mer lønnsomt å benytte seg av WordPress i forhold til komplette løsninger som Shopify som er enklere for å gjøre jobben selv, i og med at pålitelig webhosting koster penger uansett. Les mer om Shopify i Norge her.
Lage hjemmeside med WordPress vs andre løsninger
Helt siden 2003 har WordPress vært en foretrukket løsning for web utviklere verden over. Så det skal ganske mye til å overbevise profesjonelle om å bruke andre systemer. Derimot har markedet endret seg mye de siste årene.
Mange nye aktører har dukket opp som tilbyr komplette løsninger for å utvikle nettsider og nettbutikker, som er mye enklere å bruke for nybegynnere.
Om du skal bruke WordPress eller ikke koker ned til – hvor mye tid har du på å lære deg alle funksjonene selv?
Har du lite kunnskaper om å manipulere kildekoder eller installere maler og plugins, kan WordPress bli et veldig komplisert system å sette seg inn i forhold til for eksempel Squarespace.
Her får du et mer intuitivt system hvor du kan legge til alle elementer du trenger, og i tillegg se hvordan alle detaljer vil se ut på din nettside.
For nettbutikker kan det være veldig tungvint å bruke Woocommerce dersom de trenger en utvikler for å hjelpe dem med å integrere betalingsløsninger, CRM, og utvikle en profesjonell og brukervennlig layout. Med løsninger som Shopify trenger du ikke å tenke på dette i det hele tatt, da disse egenskapene er allerede tilrettelagt for deg.
Derimot, finnes det gode hjelpemidler som mange webutviklere bruker på WordPress for å gjøre jobben enklere.
Du kan bruke Divi eller Elementor for å utvikle nettsidene
Om du ikke vil bruke andre løsninger enn WordPress, men er ikke så flink med koding selv, finnes det to gode alternativer for å hjelpe deg med å utvikle dine nettsider.
Divi er et av de mest populære og allsidige WordPress-temaene som finnes på markedet. Det er et verktøy for web design som gir brukerne muligheten til å bygge en profesjonell og responsiv nettside uten å ha avansert teknisk kunnskap eller programmeringsferdigheter.
Systemet har et drag-and-drop-grensesnitt, noe som gjør det enkelt å flytte og organisere elementer på siden. En årlig lisens koster 950,-, og en livstidslisens koster 2650,-. Begge alternativene gir tilgang til alle tema og plugins som tilbys av selskapet
Elementor er også kjent for å ha en omfattende samling av widgets og maler, som gjør det mulig å bygge alt fra enkle landingssider til avanserte, mer avanserte oppsett med flere sider. Dette er nok den beste løsningen om du vil ha en «responsiv design» som optimaliserer alle elementene ut ifra skjermoppløsningen til dine besøkere.
Når det gjelder kostnadene, tilbyr Elementor både en gratis og en premiumversjon. Premium-versjonen kommer med ekstra funksjoner og tilgang til en større samling av maler og widgets, og koster fra 520,- per år for en enkelt nettside lisens, og 2100,- per år for en ubegrenset lisens som kan brukes på et ubegrenset antall nettsteder.
Oppsummering
- WordPress er den mest brukte nettsidebyggeren i verden, og mange foretrekker denne løsningen i og med at mange webutviklere er kjent med plattformen.
- Denne åpne kildekoden kan brukes til både enkle blogger, små bedriftssider til store nettbutikker. Men jo mer avansert nettside du vil bygge, jo mer hjelp trenger du for å utvikle den ferdig.
- WordPress krever en leverandør av webhotell for domenehostingen. Beste alternativet av webhotell i lavprissegmentet er MissHosting.
- Woocommerce er den vanligste plugin for å bygge nettbutikk med WordPress, men Ecwid kan være et enklere alternativ for små nettbutikker.
- For å gjøre utviklingsarbeidet enklere kan du integrere enten Divi eller Elementor for å gjøre jobben mye enklere for deg, men blir en stor ekstrakostnad i tillegg til å kjøpe mal og betale for webhotell.