E-handel og dropshipping i Norge

Jacob

Jacob

Sist oppdatert:

Dette er en komplett guide til dropshipping og E-handel i Norge

I netthandel er det i utgangspunktet tre forskjellige metoder å velge mellom for de som ønsker å begynne med salg fra egen nettside. Du kan enten kjøpe, lagerføre og deretter selge varene dine. Dette er den vanligste formen for distansehandel. Andre alternativ er at man kan tilbyr egne produkter eller tjenester.

Til sist har vi det som kalles dropshipping, dette har lenge vært den raskest voksende modellen i Norge. Forretningsmodellen går hovedsaklig ut på at du kun er ansvarlig for markedsføring og salg av andre leverandørers produkter i din egen nettbutikk.

Når du selger en vare i din butikk genereres en bestilling som sendes direkte til dine leverandører som dermed overtar ansvaret for leveransen av produktet til din kunde. Hver gang du selger noe beholder du en del av inntektene, og ofte en bonus om du selger mye.

På et vis henger Norge et stykke etter når det kommer til å benytte dropshipping som forretningsmodell.

I andre land som USA og Kina er dropshipping svært utbredt. En av årsakene til at Norge ikke har holdt følge med trenden med denne modellen, kan være at det ikke har vært nok lokale leverandører som tilbyr sine varer i denne salgsmodellen.

Disse tingene er nå i stor endring.

Konseptet dropshipping er ikke et nytt konsept. Men som mange andre land er også Norges netthandel for tiden i store endringer.

Det er ikke bare en forretningsmodell som vokser i popularitet hos de forskjellige e-detaljistene i Norge. Det ligger også gode løsninger tilgjengelig som er enkle å bruke, og som er gratis for de som ønsker å selge sine produkter via dropshipping på nett.

Hvis du ønsker å teste dropshipping gjør du det enklest ved å ta i bruk en plattform som gir deg tilgang til tusenvis av produkter du kan selge direkte i nettbutikken din uten å bruke en eneste krone på veien. Du kan lese mer om dette nedenfor.

Slik fungerer det med dropshipping:

 1. Let frem en eller flere leverandører du kan samarbeide med. Om du allerede driver nettbutikk og har mulighet for større salgsvolum, er det ofte mulig å gå direkte til leverandører for å starte et samarbeid. Det er imidlertid vanligst å benytte en leverandør plattform som deles med andre dropshippere.
 2. Du markedsfører og selger produktene som du har valgt i nettbutikken. (De som handler hos deg vil ikke se at det du selger ikke er dine egne varer.) Utsalgsprisene setter du selv.
 3. DIn leverandør tar i mot bestillingene automatisk og er ansvarlig for leveransen av salget fra nettbutikken din.
 4. Ofte vil også klager og support bli løst gjennom dine leverandører.
 5. Din bedrift og du sitter igjen med en del av ordreverdien eller provisjonen på det solgte produktet.

Hvor finner jeg Norske leverandører og grossister?

Hovedårsaken til at dropshipping som metode ikke er så utbredt i Norge er at det finnes få leverandører som kan tilby gode betingelser for det Norske og sådan det Skandinaviske markedet.

Like fullt har det i nyere tid oppstått flere gode leverandører på plattformer som nå kan tilby gode betingelser selv for Norske forbrukere.

Slik fungerer en leverandørplattform:

Du skal ikke behøve å søke ut hvert eneste produkt du tenker å selge på nettbutikken din (om du ikke ønsker). Du skal heller ikke måtte sette deg inn i alt som har med leveringsbetingelser og priser, det er dette plattformene skal hjelpe deg med. Ved å ta i bruk en slik plattform får du tilgang til alle tilgjengelige produkter som er til salg via dropshipping hos hver enkelt leverandør.

Mange av plattformene vil la deg importere et produkt du ønsker å selge rett inn i nettbutikken. Den største fordelene med dette er naturligvis først og fremst tiden du sparer ved å kunne gå rett til salgsdelen av produktet. Du står rett og slett fri til å sette varen rett i salg.

De forskjellige leverandørplattformene har integrerte systemer for e-handelsplattformer. Er du gründer eller i oppstartsfasen kan det være viktig å lage en detaljert forretningsplan hvor du tidlig definerer hvilke produkter du ønsker å føre i din nettbutikk, helst før du bestemmer deg for en e-handelsplattform.

Om du ønsker å teste dropshipping som en mulig modell for din bedrift, er det viktig at du velger en e-handelsplattform som er integrert med de beste leverandørplattformene i Norge.

Les mer om leverandører til din nettbutikk!

Dette er de beste plattformene for dropship i Norge:

Oberlo (beste plattform for Norge)

Ligner litt på de nedenstående alternativene og er en absolutt god applikasjon utviklet kun for Shopify. De er er veldig store i USA, men har nå også begynt å vokse i popularitet i Norge og Europa. Med denne tjenesten kan du importere alle produkter fra Aliexpress-serien med noen få klikk og selge i din Shopify-baserte nettbutikk.

Hver gang du selger noe, sendes en ordre automatisk til leverandøren som så sender produktet til kunden din. Den største ulempen med Oberlo er at de enn så lenge ikke tilbyr produkter fra europeiske grossister eller leverandører. Det betyr at mange av artiklene som du kan dropshippe med Oberlo har litt lange leveringstider.

Slik fungerer Oberlo:

 1. Først oppretter du en gratis nettbutikk hos Shopify. De første 3 dagene er gratis, hvis du ønsker å fortsette å bruke Shopify må du betale.
  Akkurat nå tilbyr Shopify nye kunder å bruke plattformen for bare $1 per måned de første 3 månedene. Du finner mer informasjon om deres priser og servicepakker her.
 2. Så laster du ned og installerer Oberlo.
 3. Let frem produktene du har lyst til å selge. Deretter importerer du dem til nettbutikken din. Dette er veldig enkelt gjort med noen få klikk.
 4. Start salget.
 5. Hver gang dine kunder gjør et kjøp, mottar du betalingen. Du beholder premien for salget (Premie=salgspris – leverandørpris.)
 • Oberlo er den beste tjenesten for dropshipping i Norge som vi har prøvd så langt. Da med tanke på pris, utvalg og brukervennlighet. Tjenesten gir tilgang til hundretusener av produkter og i disse dager er det også flere Europeiske leverandører som benytter Oberlo. Med andre ord vil du også kunne finne en hel del produkter med rask leveringstid.
 • Tjenesten er helt gratis å bruke. Men du er i begynnelsen begrenset til 50 bestillinger i måneden eller 500 produkter. Om du selger mer enn dette med Oberlo blir kostnadene rundt 300 kroner i måneden.
 • Største ulempen er at varene ikke er lagret i Europa. Noe lange ventetider kan være et problem avhengig av hvilken nisje du fokuserer på.
 • Hvis du ønsker å teste produktet kan du bestille testvarer hjem til deg før du starter å selge dem i nettbutikken din.
 • Du har full tilgang til å endre produktene etter å ha lagt dem til i butikken din. Slik kan du sette din egen pris, endre beskrivelsen og så videre.
 • Her kan du lese en komplett anmeldelse av Oberlo.

Dropship med AliExpress

Tjenesten heter Alidropship, og er en AliExpress-applikasjon for dropshipping, dette er kanskje den mest kjente plattformen.

Grunnen til at Alidropship ikke ligger øverst på listen over leverandør-plattformer er fordi både Droshi var og Oberlo er integrert med AliExpress. På denne måten får du tilgang til de samme produktene som med Alidropship uten å måtte betale noe gebyr.

Hvis du skal bruke Alidropship, må du først betale en engangsavgift ($ 89). De har imidlertid noen andre fordeler som de andre ikke tilbyr.

Til å begynne med kan du for eksempel bestille en tilpasset nettbutikk som passer for deg og levert til dine behov. Dette er bra for deg som ikke vil bruke tid på å bygge din egen nettbutikk. De ligner ganske mye på Oberlo ellers. Den største forskjellen er at Oberlo bare kan benyttes med Shopify. Og dette er naturlig nok ikke noe alternativ for deg som bruker WordPress. I så fall vil Alidropship være et strålende alternativ.

Vi kan oppsummere Alidropship følgende:

 • De muliggjør dropshipping fra Aliexpress. De har samme sortiment som Oberlo har og Droshi gjorde. Med Alidropship har du flere muligheter. Her får du tilgang til flere tjenester. De gir deg en plattform der du kan bygge din egen butikk. Like fullt anbefaler vi ikke å bruke denne plattformen om du ikke vil bygge din egen nettbutikk på egen hånd. De tilbyr kundene sine å bestille en ferdig tilpasset side. Det er andre plattformer som er bedre tilpasset for det Norske markedet. Her kan du lese mer.
 • Alidropship kan brukes om du benytter WordPress.
 • De har en engangskostnad på 89 dollar.
 • Alidropship er kompitabel med WooCommerce.
 • De har dessverre litt lange leveringstider. Dette kombinert med at siden ike kan testes eller brukes gratis kan forklare hvorfor den ikke har fått et stort fotfeste i det Skandinaviske markedet ennå.

Slik fungerer Alidropship:

 1. Start din nettbutikk, gjerne med open source-plattformer som WordPress, Shopify eller med WooCommerce. Du kan også bestille en fiks ferdig nettbutikk fra Alidropship. Dette kan være noe dyrere men vil også spare deg for en del tid.
 2. Så vil du måtte betale engangsavgiften på 89 dollar og så koble den til din Alidropship-side.
 3. Søk opp og importer produktene du vil selge i din butikk.
 4. Hver gang du selger noe i din nettbutikk blir produktene sendt direkte til kunden din fra AliExpress (dropshipping).

Droshi

Var en svenskutviklet, og relativt ny tjeneste som vokste eksplosivt i det europeiske markedet. Dessverre ligger tjenesten for tiden nede og det er usikkert om de vil gjenoppstå fra asken. Selve konseptet er lånt fra USA der plattformer for dropshipping er blitt et svært veletablert konsept.

Like fullt var Droshi tilrettelagt for Norge og Europa, de tilbydde mange gode produkter fra leverandører som du ikke får hos noen andre. Vi vil anbefale at du nå benytter Oberlo, som gir så og si akkurat de samme mulighetene.

Hvis du i første om kan kun ønsker å teste dropshipping er nok Oberlo det absolutt beste alternativet i første omgang på det europeiske markedet. Droshi kunne vært et svært godt alternativ, men siden plattformen er ustabil og per nå ligger nede kan den ikke lenger anbefales. Vi velger likevel og ta den med i denne artikkelen for å tydeliggjøre hva som er viktig for disse tjenestene.

 • Med denne tjenesten kunne du teste tjenesten gratis. Som gratisbruker fikk du tilgang til store deler av sortimentet de tilbyr.
 • Ingen andre leverandører eller plattformer tilbyr like mange artikler. De hadde over 400 000 artikler som du kunne velge mellom.
 • E-handelsplattformene er integrert med Droshi. (Du kan importere all produktinformasjonen til din egen nettbutikk med bare noen få klikk.)
 • De tilbyr gode priser på sine servicepakker sammenlignet med lignende alternativer.
 • Det er deg som bestemmer salgsprisen på produktene i nettbutikken.
 • De har kort leveringstid i Europa og er derfor ett av de beste valgene for leverandør i Norge og Europa med kort leveringstid på 3-5 dager.

Slik fungerer Droshi:

 1. Lag en gratis brukerkonto.
 2. Gjør en vurdering av vareutvalg og priser fra sortimentet som du er interessert i.
 3. Last ned plugin / app hvis du vil importere produkter til nettbutikken din.
 4. Gjør salg av produktene i nettbutikken din.
 5. Hver gang en av kundene dine kjøper, mottar du betalingen. Du beholder overskuddet for salget (Fortjeneste = Utsalgspris – leverandørpris).
 6. De vil sørge for at alle bestillinger og betalinger foregår på riktig måte.
 7. Droshi utfører leveransen til dine kunder.

Dette er fordelene med å starte selskaper fokusert på dropshipping

I enkelte tilfeller anses forretningsmodellen som mindre fordelaktig enn tradisjonell distansehandel. Grossist og leverandør beholder en større del av inntektene, og du får bare en liten sum per solgt vare.

Likevel er vårt syn er at denne typen påstander sjelden er sanne. Når du ønsker å lykkes med dropshipping, må du ha en strategi. Dette kan variere fra å teste et nytt produkt på markedet eller rett og slett kan også handle om å tilby kunden et bredere utvalg i ditt sortiment eller ganske enkelt rette salg mot produktene der du allerede har gode marginer.

Nedenfor har vi listet de vanligste fordelene og strategiene:

 • Med Dropshipping er det lav risiko: Din bedrift tar i utgangspunktet ingen risiko i det hele tatt med frakt og forsendelse. Dessuten kan du også raskt sette opp og endre din nisje hvis produktene dine viser seg å selge dårligere enn antatt. Dette er en mer dynamisk enn tradisjonell distansehandel. Nettbutikken din kan oppdateres og endres med nye produkter på kort tid og erstatte produkter som selger dårlig uten å måtte sitte på et lager av produkter som selger for dårlig.
 • Du behøver ingen startkapital: I utgangspunktet kan du komme i gang med salg direkte uten å måtte investere noen penger i selskapet. Det eneste du må gjøre er å sette opp din egen nettbutikk.
 • Frihet til å å teste produkter: Om du vil teste et nytt marked, et nytt produkt eller kanskje starte en ny bedrift? Med dropshipping som metode kan du følge pulsen i markedet og teste produktene dine kjapt og enkelt. Etter hvert som du vet mer om hva markedet krever, kan du ganske enkelt kjøpe og lagre varene du har gode salgsvolum på.
 • Her er det ingen logistikk- eller tilleggskostnader: Unngå administrasjon og andre tilleggskostnader (arbeidskostnader, kundeservice osv.) Du behøver kun å fokusere på markedsføringen av det du selger. Det som har med inventar, logistikk og kundekontakt håndteres av din leverandør.
 • Du får tilgang til produkter gjennom en og samme leverandør. Hvis du velger å shippe via en leverandørplattform, har du ikke bare tilgang til flere produkter enn noen enkelte leverandører kan tilby, du får også hjelp med standardiserte betingelser, og har for eksempel leverings- og serviceforpliktelser, som gjør prosessen kort, enkel og sikker.

De viktigste ulempene:

 • Dessverre kan du ikke påvirke kundeopplevelsen fra det tidspunktet du solgte produktet. Om for eksempel leverandøren din ikke klarer å leverer i tide, vil merkevaren din være ‘skadet’. Derfor leverer mange e-forhandlere leverandøren deres med «merkede» emballasje og kartonger. Mange leverandører er også behjelpelig med å (“merke”) kartonger og emballasje til sine partnere på egen hånd. Slik oppleves kjøpsopplevelsen som mer enhetlig for kundene.
 • Etterhvert, når du har fullstendig kontroll over logistikkjeden, kan du også sørge for at kunden blir kompensert når for eksempel produkter avsluttes. Slik har du har også større mulighet til å gjøre forbedringer og modifiseringer av produkter fra leverandøren din.
 • Dette betyr også generelt at leveranser fra AliExpress (den viktigste plattformen for Dropshipping) at leveringstidene er lengre enn hvis du lagerfører produkter via ditt eget ‘hjemmelager’ eller benytter en tredjeparts logistikk-løsning (kalt TPL).

Skatt og merverdiavgift

Dette er business og du må selvfølgelig betale skatt på inntektene dine, det er ikke til å komme utenom. Med dropshipping er overskudd målene for beskatning.

Dette betyr prisen du setter minus leverandørens pris. På Skatteetatens nettsted finner du mye informasjon om regler og skattesatser som gjelder. Imidlertid skal det nevnes at du som en «mellommann» vanligvis ikke trenger å betale moms for varene du selger. (det trenger Imidlertid kunden å gjøre uten at det er videre synlig).

Dette er imidlertid noe du ikke trenger å bekymre deg over om du velger riktig e-handelsplattform. Hvis du tar et godt valg av e-handelsplattform som du bruker for å bygge din nettbutikk, er prosessene for moms og avgiftssatser allerede satt opp riktig i systemet.

Du bør uansett sette deg inn i dette og her kan du lese våre anbefalinger om de beste plattformene for Norske e-forhandlere.

Til slutt et sammendrag:

 • Tjenesten dropshipping er et godt og risikofritt alternativ for å selge produkter på nettet. Du vil sjelden trenge store investeringer for å komme i gang, derimot er du alene ansvarlig for markedsføring og salg av produktene i nettbutikken din. Når en kunde kjøper et av produktene dine, får du betalt mellomlegget og leveransen blir håndtert av leverandøren din til den aktuelle kunden.
 • Det er ingen tvil om at den absolutt enkleste måten å finne produkter, varer og leverandører for dropshipping er gjennom en leverandørportal som de nevnt ovenfor.
 • Hele veien er det flere leverandørportaler, som alle har mer eller mindre det samme produktutvalget.
 • Det beste produktet vi vil dra frem er Oberlo. Dette er en gratis tjeneste, men den kan bare brukes til nettbutikker opprettet med Shopify. Tjenesten muliggjør egentlig bare dropshipping via Aliexpress og har derfor mindre produkter i sitt sortiment å velge mellom en det du hadde fått med Droshi.

Om Forfatter

Jacob

Om Forfatter

Hei, jeg er Jacob

Jeg har jobbet med med e-handel i mer enn 5 år. Jeg utvikler nettbutikker for bedrifter og skriver i tillegg artikler beregnet for gründere og startups som ønsker å komme i gang med sin egen nettbutikk.