Er Squarespace for Norge? – Stor omtale om nettsidebyggeren

Jan Kenneth Hansen

Jan Kenneth Hansen

Sist oppdatert:

stor aktør med økende popularitet

Med omtrent 2,9 millioner nettsider bygget og har en 16 % markedsandel i forhold til andre nettsidebyggere, har Squarespace blitt en stor aktør med økende popularitet. Når det finnes over 245 forskjellige nettsidebyggere der ute (og flere kommer), er 16 % markedsandel en veldig god prestasjon. 

Squarespace ble grunnlagt i 2004 av Anthony Calsena, som frem til 2006 drev virksomheten for seg selv. Etter hvert som populariteten og omsetningen for nettsidebyggeren vokste, har mye av omsetningen opp gjennom årene gått til å videreutvikle plattformen for å holde tritt med utviklingen i markedet og brukernes behov. 

Med fokus på detaljene og en enkel drag-and-drop editor, kan du skape profesjonelle nettsider med en flott design selv om du ikke har mye kunnskap om nettsideutvikling fra før. 

lage profesjonelle nettsider med flott design

Ved hjelp av profesjonelt utformede maler og enkle sideelementer som du drar på plass dit du vil, kan du slippe løs kreativiteten uten å måtte fokusere på begrensninger og manipulere kilder koder for å få ting slik du vil ha det. 

Men hvordan skiller Squarespace seg ut i fra alle andre aktører på markedet, og er den tilrettelagt for nordmenn? Om du ønsker å opprette menyer og ta betalinger i norske kroner er det ingen problem å bruke denne plattformen. 

Dessverre kan du ikke kjøpe et norsk .no domene gjennom dem, men du kan flytte domenet over til Squarespace om du kjøper fra en norsk registrar. 

Her skal vi se nærmere på hva som gjør nettsidebyggeren speisell, og hvilke funksjoner som skiller seg ut i fra andre løsninger.

Squarespace sammenlignet med andre nettsidebyggere

Hva er det som skiller denne nettsidebyggeren fra andre store aktører som Wix, WordPress og Shopify? I dag finnes det hundrevis av forskjellige nettsidebyggere å velge mellom.

Enkelte er “gratis” og andre kommer med en månedlig abonnement. Her skal vi se nærmere på de viktigste forskjellene fra andre kjente aktører i dette markedet. 

WordPressShopifyWixSquarespace
PriserGratis, men kan koste penger for ekstra tillegg og tjenesterStarter på $29/månedStarter på $13/månedStarter på $16/måned
Viktige funksjonerÅpen kildekodeMange tillegg og utvidelser,et Stort fellesskap av utviklereEnkel nettbutikk driftmange integrasjoner med betalingsløsninger, Flere verktøy for å selge produkter og tjenester Enkel å bruke Mange maler og designelementerMange maler og designelementer, Avanserte verktøy for å selge produkter og tjenester online
Egnet forErfarne utviklere og nettstedeiere som ønsker å ha full kontroll over nettstedet.Eiere av nettbutikker og små bedrifter som ønsker å selge produkter og tjenester online.Nybegynnere og personer uten mye teknisk kompetanse som ønsker å lage et profesjonelt utseende nettsted.Nybegynnere og personer uten mye teknisk kompetanse som ønsker å lage et profesjonelt utseende nettsted med muligheten for å selge produkter og tjenester online.

Wix vs Squarespace for spennende design og webutvikling

En av de viktigste forskjellene mellom disse to aktørene er utvalget av maler og design. Bedrifter vil nok helt sikkert se på Squarespaces maler som mer elegant, tidløs og profesjonell fremfor Wix sine mer “kreative” oppsett. 

SEO optimalisering er også veldig viktig i dag for å rangere godt i søkemotorene, og her har Squarespace flere funksjoner enn Wix for å optimalisere nettsidene. Selvfølgelig kan du redigere URL-adresse, metatitler og tekst på begge plattformer, men her er noen spennende Squarespace funksjoner du kan få bruk for: 

  • Canonicals – Google blir mer og mer opptatt av originalt innhold på dine nettsider. Canonicals er et HTML-element som hjelper de med å unngå duplisert innhold på din nettside. For eksempel om du repeterer den samme setningen eller søkeordet for mange ganger. 
  • Automatisk Sitemap – Sidekartet hjelper Google å finne alle sider som er tilknyttet ditt domene. Uten dette kan det ta lang tid før du blir indeksert og rangert riktig i søkemotoren. 

AMP støtte– Opplastingshastigheten av nettsiden er en ranking faktor, og i tillegg hvor godt optimalisert nettsiden er for mobiltelefoner. Alle elementer som du legger inn på din nettside skal automatisk tilpasse seg leserens enhet og dermed gi en bedre brukeropplevelse.

WordPress vs Squarespace – Hvilken er beste nettsidebygger?

Det er verdt å merke seg at Squarespace har et mer begrenset sett av funksjonalitet og verktøy enn WordPress, men det kan være mer enkelt å bruke og krever mindre teknisk kunnskap. WordPress er et åpent kildekode-verktøy som gir deg full tilgang til koden til nettsiden din. 

Dette gir deg muligheten til å gjøre mer avanserte tilpasninger og integrasjoner, og det finnes et stort antall tredjeparts plugins og temaer som du kan bruke for å utvide funksjonaliteten for nettsider..

krever mindre teknisk kunnskap

WordPress krever altså mer innsats og kunnskap for å sette opp og vedlikeholde, men gir deg mer fleksibilitet og kontroll. Squarespace fokuserer mer på å gi deg et enkelt verktøy for å lage profesjonelle nettsider uten å måtte forholde deg til koding.

For dem som vil skreddersy sin nettside og få elementene slik de vil, er det mye enklere å bruke Squarespace sine maler, fremfor å måtte operere med kildekoden for å få nettsiden slik du vil.

Squarespace vs Shopify for nettbutikk og hjemmeside

Shopify har et mer avansert sett av e-handelsverktøy og har mer funksjonalitet enn Squarespace, men det er også mer begrenset når det gjelder design og tilpasning av nettsiden din. 

Squarespace gir deg mer fleksibilitet og kontroll over designet og utseendet på nettsiden din, men har ikke de samme mulighetene for å integrere API-er for å tilpasse nettbutikken. Det avhenger av hva du ønsker å oppnå med nettsiden din og hva som passer best for deg.

avansert sett med e-handelsverktøy

I sammendrag er Shopify er en e-handel plattform som er spesialisert på å hjelpe deg å sette opp og drive en nettbutikk. Det gir deg verktøy for å håndtere produkter, ordre og betalinger, og det har et stort antall tredjeparts apps og plugins for å utvide funksjonaliteten. 

Det er også verdt å merke seg prisforskjellene på disse to plattformene. Shopify kan koste $299 per måned (betales årlig) om du har behov for alle nettbutikkfunksjonene og integreringer som plattformen tilbyr. 

Hos Squarespace er maks du betaler $65 per måned, og 24 % rabatt om du betaler årlig. I tillegg tilkommer det ingen ekstra transaksjonskostnader når noen handler i nettbutikken. I motsetning til Shopify som tar 0,5 til 2 prosent per transaksjon.

Hva koster Squarespace i Norge?

Nettsidebyggeren tilbyr 4 forskjellige planer hvor du kan betale enten månedlig eller årlig. Selskapet opererer med den samme prismodellen i alle land. Her har vi samlet alle priser og planer for Squarespace og skrevet litt om forskjellene på abonnementene. 

AbonnementMånedlig prisÅrlig pris (med rabatt)
Personal$23$192 (30% rabatt)
Business$33$276 (30% rabatt)
Basic Commerce$36$324 (25% rabatt)
Advanced Commerce$65$588 (24% rabatt)

Squarespace har ingen gratisplaner med subdomener slik som en del andre nettsidebyggere som Wix eller Strikingly. De tilbyr derimot en 14 dagers prøveperiode, og du trenger ikke å legge igjen noe betalingsinformasjon før du har bestemt deg for å kjøpe løsningen.

Men hva er de største forskjellen mellom abonnementene?

Personal – Her får du tilgang til hundrevis av maler som er mobiloptimaliserte og muligheter for å skreddersy dine nettsider. I tillegg kan du få gratis domenenavn om du betaler årlig. 

Business – Gir deg alt du betaler for i personal pluss at du får tilgang til en rekke avanserte SEO- og analyseverktøy for å optimalisere dine nettsider. Du kan også opprette en fullt integrert nettbutikk på nettsidene dine, men på denne planen tilkommer det en 3 % transaksjonskostnad. 

Commerce Basic – Dette er planen for deg som ønsker å selge fysiske varer på nettet. Du betaler ingen transaksjonsgebyrer på kjøp, og du får muligheten til å spore alle ordre og betalinger inne på plattformen. Kunder får også muligheten til å legge igjen produktvurderinger, noe som er en viktig del av å lage egen nettbutikk

Commerce Advanced – Den viktigste funksjonen i denne planen er muligheten for å følge opp tapte handlekurver. Her kan du følge opp kunder som ikke fullfører bestillingen sin, og i tillegg har du muligheten til å skreddersy kampanje priser og rabatter og du får rimeligere fraktalternativer. Du får også muligheten til å selge abonnement i tillegg til fysiske varer. 

Etter å ha testet flere nettsidebyggere er det en ting som er helt sikkert med Squarespace sin prismodell – de er logisk oppbygget. For en nybegynner føler du ikke at du mangler noe på Personal abonnementet for å bygge en fullverdig nettside. Om du oppgraderer er det fordi du har behov for de ekstra funksjonene. 

Som for eksempel om du ønsker en helt enkel bedriftsside med blogg – hvorfor skal du betale et abonnement med nettbutikk i tillegg? Hos flere aktører er det slik at du kan ikke ha den ene funksjonen uten den andre. Så prismodellen er veldig godt gjennomtenkt for forskjellige typer nettsider. Les mer om priser og kostnader for nettbutikker.

Oppsummering

  • Squarespace har ingen gratisabonnement, men de har en prøveperiode på 14 dager hvor du får testet de viktigste funksjonene. 
  • Plattformen er tilrettelagt for både nettbutikker og vanlige hjemmesider med hundrevis av maler å velge mellom. 
  • Nettsidebyggeren gir deg mange alternativer for å analysere og optimalisere nettsidene dine. 
  • Prisen er veldig lav sammenlignet med andre nettsidebygger med nettbutikk, og de har ingen transaksjonsgebyrer på sine Commerce-abonnement. 
  • Betaler du årlig får du store rabatter på abonnementene pluss at du får med et gratis domene til nettsiden.

Om Forfatter

Jan Kenneth Hansen

Om Forfatter

Hei, jeg er Jan Kenneth Hansen

Jeg jobber hovedsakelig som skribent for flere nettsider og nettbutikker, og publiserer innhold på en rekke forskjellige plattformer. Målet mitt er å hjelpe deg å finne nettbutikkløsningen som passer best for deg ut i fra mine egne erfaringer.