Erfaringer og gjennomgang: Wix hjemmeside og nettbutikk

Jacob

Jacob

Sist oppdatert:

Nettstedet Wix kan beskrives som en nettsidebygger med tilhørende modul for nettbutikk. De tilbyr en fullstendig løsning der brukerne deres får tilgang til alt de behøver på ett sted. Dette inkluderer domene, SSL, webhotell, designmaler, plug-ins og mer.

I dag finnes flere lignende tilbydere av produkter som nettsted, blogg og webshop på markedet. I denne kategorien er Wix blant de aller største.

Blant tjenestene skiller Wix nettbutikk seg litt ut fra de andre aktørene på markedet. Ikke bare er de den billigste løsningen, men ligger dessuten noen steg foran når det kommer til brukervennlighet.

Plattformen får skryt for å ha revolusjonert hele netthandel-markedet ved å introdusere en ny generasjon innen e-handel. De har rettet seg inn mot alle former for salg av produkter og tjenester på nett.

Wix er dessverre ikke like avansert som noen av de andre ledende plattformene for e-handel på markedet. Blant disse skal nevnes både WooCommerce og Shopify som store aktører. Men på den andre siden har aldri Wix hatt som mål å levere den kraftigste løsningen for e-handel.

“Tjenesten Wix har virkelig vunnet brukernes tillit og takknemlighet med gode priser, brukervennlighet og evnen til å la hver bruker enkelt bygge sin egen side uten forhåndskunnskap.

De leverer dessuten gode design og sluttresultater som overgår mange av de mer avanserte plattformene.”

Hvis du tenker å lage en webside eller blogg er ikke Wix det beste valget. Målet med denne guiden er å hjelpe entreprenører som ønsker å starte en e-handel forretning, og for denne bransjen er Wix et fantastisk valg.

For enklere blogger og nettsider bør du kanskje vurdere Webnode. En av de beste websidebyggerne på markedet.

Hvem bør bruke denne plattformen?

Her kan du lese hvordan vi summerer fordeler og ulemper ved bruk av plattformen. Derfor kan det være lurt å lese videre om du vurderer et enkelt system som allerede har kapret over 120 millioner brukere over hele verden.

Våre skribenter er først og fremst e-handelseksperter og Nettbutikksguiden er først og fremst rettet mot gründere og startups i det norske e-handelsmarkedet. Våre artikler er hovedsakelig rettet mot brukere som er ute etter å selge tjenester og produkter på nett.

Om du er ute etter å lage et helt enkelt ikke kommersielt nettsted, vil det nok være bedre alternativer en Wix på markedet. Webnode Norge er en populær plattform som man dessuten kan bruke gratis, men som mange andre aktører vil du også her ha visse begrensninger som gratisbruker.

Plattformens fordeler og ulemper

Fordeler:

 • Siden er godt tilrettelagt for det Norske markedet. (språk, valuta, moms osv.)
 • Raske lastetid, uavhengig av hvor kunden din befinner seg. (En side som bruker lang tid på å laste, får fort ødeleggende konsekvenser.)
 • Support for å komme i gang med ADI – smart system
 • Automatisk sikkerhetskopi
 • Super brukervennlighet. Wix er designet for enkel oppstart helt fra nybegynneren og oppover. Her får du en enkel “dra-og-slipp” funksjon som gjør at du kan dra bilder, tekst og mye annet hvor du vil i malen.
 • Flott design. Nettstedet, nettbutikken eller bloggen din vil se profesjonell ut, selv om det er ditt første forsøk på å bygge en nettside.
 • De har best pris på sammenlignbare leverandører. Faktisk er det knapt noe som kan sammenlignes med tanke på hva som gir tilgang til god båndbredde, domene, funksjonalitet og design når det kommer til pris. Den eneste leverandøren vi har testet som gir bedre pris er Webnode (Fra 98 NOK/måned). Men de gir igjen bare 10 GB bredbånd for denne prisen. Du finner mer informasjon om Webnodes planer og priser her. (Vi anbefaler første og fremst Wix for deg som vil bygge en enkel og billig nettbutikk – selv om Webnode er en lignende plattform.)
 • Systemet har et stort utvalg av designmaler (“temaer”) å velge mellom (+ 300 maler)
 • Gratis. Uansett hvilken plattform du velger, anbefaler vi at du velger en tjeneste du kan teste gratis eller i det minste har en form for garanti. Dette er viktig for at du enkelt skal kunne avslutte tjenesten uten forpliktelser om du ikke skal være fornøyd. Wix lar deg opprette en nettbutikk, nettside eller blogg helt gratis uten at du er nødt til å oppgi betalingsinfo eller annen sensitiv informasjon. På denne måten kan du fullføre testen din helt uten forpliktelser.
 • Et stort utvalg innen funksjonalitet. Ingen andre sider utviklet for Norske brukere kommer i nærheten av en slik kvalitet og utvalg av apper og funksjoner.
 • Du kan teste Wix gratis her.

Ulemper:

 • Malene på Wix kan ikke byttes. Noe som spesielt for nybegynnere kan være en ulempe. Derfor vil du i prinsippet måtte starte forfra eller overføre informasjonen din manuelt fra den gamle malen til den nye. (Om det er slik at du bestemmer deg for å bytte mal senere)
 • Det finnes begrensninger. Som gratisbruker får man ikke tilgang til alle maler og funksjoner. Med Wik får du som utgangspunkt bare et underdomene som dinnettside.wix.com. (Dette kan fjernes om du bestemmer deg for å bli betalende bruker).
 • Det vil også vises annonser på siden eller butikken din. (Dog er de diskre, men gir kanskje ikke det profesjonelle uttrykket du søker).
 • Det er kun betalende brukere som kan ta i bruk Google Analytics. Derimot er Google Analytics integrert med plattformen så du som bruker kan følge opp ting som statistikk og ferske data om hvem og hvor mange som besøker nettstedet ditt. For å få denne tilgangen må du oppgradere til en betalingsplan.

Blogg, nettsted eller e-butikk?

Nettbutikksguiden er skrevt for å gjøre det enkelt for gründere og start-ups å opprette sin egen nettbutikk. Tjenesten Wix har en fantastisk nettbutikk som ikke bør forveksles med Wixs andre tjenester. Vi anbefaler Wix for alle som vil:

 1. Lage en enkel, god og fremfor alt billig nettbutikk.
 2. For alle som ønsker å opprette en blogg eller nettsted for å selge produkter eller tjenester.
 3. Behøver et felles nettsted for ikke-kommersiell bruk.

Her foretar vi ikke en dypere sammenligning av hvilken plattform som er best for et vanlig nettsted, men et populært alternativ er Webnode Norge. (Plattformen kan brukes helt gratis og er også brukervennlig og med et godt spekter av funksjonalitet).

Til motsetning anbefaler vi ikke Wix til de som i første omgang er ute etter å opprette et vanlig nettsted. Plattformen er et godt alternativ for salg av produkter og tjenester. For eksempel, hvis du bare vil opprette en enkel webside, er det andre plattformer på markedet som sannsynligvis er både billigere og bedre.

Apper for Nettbutikk

Slik som Shopify har et marked gir Wix muligheten for å legge til apper (eller funksjoner) til nettbutikken din som kan oppgraderes etter hvert som nettbutikken din vokser. Dette er en utrolig fordel i forhold til flere norskutviklede tjenester (som vi generelt fraråder bruk av).

Flere e-handelstjenester tvinger brukerne sine til å bruke plattformens egenutviklede funksjoner for å tjene penger på brukerne. Hovedproblemet med denne løsningen er at funksjonsområdet alltid blir dårlig. Du vil også kunne forvente å måtte vente veldig lenge på at nye funksjoner og trender blir adoptert selskapene og leverandører som dette.

Med Wix starter du med en plattform som lar uavhengige programmerere selge appene sine til brukerne av plattformen som igjen gir deg tilgang til et mye større utvalg.

På Wix kan selvstendige funksjonsskapere konkurrere med hverandre om appene sine, det igjen gir plattformens brukere tilgang til oppdatert funksjonalitet til svært konkurransedyktige priser.

På Wix-app markedet er det per i dag så mye som over 300 apper og forskjellige funksjoner du kan velge mellom.

Priser

I forhold til andre store aktører er det Wix som har de beste prisene. Noen vil kanskje forklare det ved å påpeke at Wix er en mye mindre komplisert plattform i forhold til feks. Shopify. Men til en mye lavere pris (Her kan du se en oversikt over prisene til plattformene) men likevel får man en av de mest populære e-handels plattformene som finnes på markedet.

Kort sagt er det to pakkeløsninger du kan velge mellom: “E-handel” og “VIP”.
E-handel er en god nybegynnerpakke som gir ubegrenset bruk for ca. 160 NOK pr. måned. I begge pakkene følger det med et gratis domene det første året.

Maler og «themes»

Wix er anerkjent for å lede vei i både design og brukervennlighet. Det er mange maler å velge mellom, å da lurer du kanskje på hvordan du skal velge den riktige malen for ditt bruk i denne store katalogen?

Derfor er temaene delt inn i kategorier for at det skal bli lettere å finne den riktige malen for deg.

Pages Free Logo Maker

Siden denne tjenesten er egnet for små nettbutikker og nybegynnere, kommer systemet med gratis tilleggstjenester utviklet spesifikt for Wix kunder. En funksjon som er veldig populær er «Wix logo-maker» .

Med denne gratis tjenesten kan du designe din egen logo gratis. Henholdsvis er det lurt å lage en gratis versjon til å begynne med så du kan forsikre deg om at forretningskonseptet ditt fungerer å klarer å generere salg før du starter med en kjøpt logo designet av profesjonelle.

Det er mange aktører på nettet som kan designe å klargjøre en logo for ditt selskap for alt fra 2-300 NOK.

Logoen din i nettbutikken kan enkelt endres når som helst. Hvis du starter butikken med en logo du har laget selv, kan du enkelt bytte den ut med en profesjonell senere.

Sammendrag:

 • Wix har over hundre tusenvis av brukere i over 200 land rundt om i verden, som gjør den til en av verdens største plattformer for E-handel. Til tross for at Shopify eller WooCommerce kanskje er mer avansert, har Wix mye bedre brukervennlighet og ikke minst mye bedre pris, noe som gjør plattformen veldig godt egnet. (Wix sitt utvalg av app-funksjoner er også bedre i sammenligning med andre norskutviklede plattformer.)
 • Passer denne plattformen for deg? Nybegynnere som vil komme kjapt og enkelt i gang med salg av sine produkter vil egne godt av denne plattformen. Om man vil ha et mer avansert og komplisert oppsett med annerledes forretningsmodeller innen dropshipping er ikke dette den beste plattformen.
 • Denne plattformen er i våre øyne ikke det beste alternativet for å lage en blogg eller webside med salg av produkter. Om du bare vil lage en enkel blogg eller webside uten noen intensjoner for salg, er det nok andre muligheter tilgjengelig. En av de mer populære nettstedene for gratis websider er Webnode Norge. (Les mer om våre erfaringer med webnode her!)
 • Fungerer Wix bra i Norge? Ja, sånn som vi ser det, er Wix en veldig god plattform for det norske markedet. I tillegg er plattformen godt etablert internasjonalt og egner seg godt uansett hvilket marked du velger å rette deg mot. I Norge kan systemet vise Norsk språk, Norske kroner, moms, norske betalingsløsninger mm. Les mer og prøv Wix gratis her!
 • Så Wix er den beste E-handelsplattformen for Norge? Om du har større ambisjoner med nettbutikken, kan det være verdt å øke prisen å ta i bruk Shopify. Shopify har den største “totalløsningen” for både Norge og det internasjonale markedet. Shopify for Norge kan du prøve gratis i 3 dager.
 • Sjekk også ut våre råd om hvilken modell for dine behov rundt nettbutikken du burde velger her.

Om Forfatter

Jacob

Om Forfatter

Hei, jeg er Jacob

Jeg har jobbet med med e-handel i mer enn 5 år. Jeg utvikler nettbutikker for bedrifter og skriver i tillegg artikler beregnet for gründere og startups som ønsker å komme i gang med sin egen nettbutikk.