Den beste måten å selge kunst, malerier og bilder på nett

Jacob

Jacob

Sist oppdatert:

Det er slik du selger bilder og malerier på internett

Ønsker du å selge kunst på internett, men er usikker på hvordan du best kan gjøre dette? I denne artikkelen forklarer vi hvordan kunstnere, være seg fotografer, malere eller skulptører, kan selge kunsten sin på nettet. Ved å gjøre enkle steg kan du selge bildene, smykkene, tegningene, maleriene og all annen kunst du ønsker, på en relativt enkel måte.

Tidligere var det mest vanlig å selge og kjøpe kunst via auksjoner og markedsplasser, men i dag finnes det flere kostnadseffektive, smarte og vidtrekkende metoder for å nå ut til potensielle kunder. Stadig flere kunstnere, da særlig de som driver med fotografering og maling, velger å opprette egne nettbutikker for å selge kunsten sin.

Egnede plattformer for netthandel er i stadig bedring og de sikter seg inn på alt fra små bedrifteiere til private kunstselgere. Den enkle prosessen for å digitalt kunne vise frem kunsten til millioner av mennesker, gjør at en online netthandelsplattform gir en unik, moderne og effektiv måte å nå ut i verden på.

Gjennom å lage en nettbutikk kan du bli ditt eget galleri og trenger ikke få godkjennelse, eller være avhengig, av anerkjennelsen fra et galleri for å få solgt bildene dine. Du får full kontroll over hvilke kunstgjenstander du ønsker å promotere, hvilke bilder og videoer av kunstverket du legger ut for å vise det frem og prissetting.

En egen nettbutikk gir deg dessuten muligheten til å velge ditt eget unike design slik at utseende rundt kunsten din blir slik du ønsker. De beste netthandelsplattformene er svært brukervennlige og dessuten relativt billige, så det kan lønne seg å starte en nettbutikk selv for småsalg.

Om du må samarbeider med et auksjonshus, eller bruker en markedsplass, har du mindre kontroll over både promotering og prising. Når det er sagt, finnes det tilfeller der kunsten du ønsker å selge bør gå gjennom en auksjon, eller en megler, for å få en riktig autentisering av kunstverket og et høyere prisnivå.

Dette gjelder gjerne ved salg av større samlinger, kunst fra anerkjente kunstnere eller om du ønsker å kun selge en enkelt kunstgjenstand.

Dersom du ønsker å selge kunsten din over en lengre tid, anbefaler vi at du oppretter en nettbutikk. I denne artikkel tar vi opp hvordan du best går frem for å opprette en nettbutikk og selge kunstverkene dine online.

Sammendrag

 • Det finnes flere ulike metoder for å selge kunst på internett, blant annet gjennom auksjonshus og markedsplasser.
 • I dag er det svært vanlig at kunsthåndverkere og kunstnere selger kunsten sin gjennom en egen nettbutikk.
 • En nettbutikk har flere fordeler:
  • Enkelt å opprette med en flott design som gjenspeiler den kunsten du ønsker å selge.
  • Rimelig metode der du får salgssummen selv uten at tredjeparter skal ha prosentandel av salget.
  • Muligheten for å vise frem flere kunstverk i eget, online galleri med både bilder og videoer.
 • Egen nettbutikk gir deg altså full kontroll over hvordan kunsten vises frem, prissettes, selges og sendes.
 • I Norge er det ulike regler for kunst som selges til privat bruk (original kunst) og kunst som regnes som kommersiell. Det tilfaller ulike momsregler for ulik type kunst, alt fra 0% til 25%. I tillegg tilkommer en kunstavgift på 5% for kunstverk som selges for over 2000 kr.
  • Vår beste råd er å ta kontakt med Skatteetaten på forhånd for å få alt riktig.
 • Shopify er generelt den beste plattformen for å selge kunst gjennom egen nettbutikk. Du kan teste Shopify gratis, og for øyeblikket tilbys nye brukere en månedsavgift på kun $1 for de første tre månedene. Her kan du lese mer om Shopify sine tjenestepakker og teste plattformen gratis.
 • Fraktlogistikk er viktig når du selger kunst. Du kan enten tilby kundene å hente varen selv på en gitt adresse, levere det til kunden personlig eller gjennom frakt via f.eks. Posten eller lignende. Du kan også ha et samarbeid med et logistikkselskap (3PL).
 • For salg av digital kunst, kan det være verdt å undersøke plattformen som spesialiserer seg på digitale produkter (bilder, videoer, musikk og andre filer som skal lastes ned). To gode plattformer, som er gode på salg at digitale produkter, er Ecwid og Webflow.
 • Skal du konsentrere deg om salg av kunst på det amerikanske markedet, da særlig digitale produkter, anbefaler vi at du sjekker ut BigCartel.

Salg av kunst skiller seg fra salg av varer og tjenester

Det å vise frem, og selge, kunsten din på nettet er en utmerket metode for å “stille ut” maleriene, skulpturene og bildene dine. Nettbutikken blir ditt personlige galleri og vindu ut til potensielle kunder.

Når du oppretter og designer nettbutikken din må du derfor hele tiden ha typen kunst du skal selge i bakhodet slik at nettbutikken gjenspeiler både deg som person og kunstverkene du ønsker å selge.

Hvilke følelser ønsker du å formidle og hvordan ønsker du at kunsten din skal oppfattes? Fonter, farger, layout og design er med på å formidle den rette stemningen rundt din kunst, og kan også bidra til nettstedet ditt blir en stor del av opplevelsen av kunstverket. En egendesignet logo er et estetisk virkemiddel som er med på å gi et profesjonelt uttrykk som kunstner og nettbutikkeier.

En nettbutikk som skal ha optimale muligheter for unik design og uttrykk, trenger en netthandelsplattform som tilbyr et bredt utvalg av ulike layouts, design og tilleggsvalg. De beste plattformene på markedet er etter vår mening Shopify, Webflow og ECWID. Av disse gir Shopify den beste prisen, brukervennligheten og funksjonaliteten på markedet.

Til syvende og sist beror valget av plattform på våre individuelle preferanser når det kommer til design og uttrykk.

Du må finne en designmal (et “tema”) og en layout som passer til deg, ditt konsept og din kunst. Det er viktig at du bruker litt tid på å se gjennom ulike andre nettbutikker som er laget med plattformene du skal velge mellom, for å se hvilke ideer som appellerer til deg. Her kan du se +50 av de flotte Shopify nettbutikkene som finnes, og du kan også gå til Shopify Theme Store og sjekke om de har maler som passer til nettopp din butikk.

Ønsker du hjelp til å sette opp din nettbutikk på en profesjonell måte? Vi har dyktige og erfarne fagfolk som kan hjelpe deg med å bygge en helt unik og fantastisk nettbutikk. Kontakt oss for mer informasjon og et gratis tilbud.

De beste plattformene for salg av kunstverk, bilder og malerier

Valget av nettbutikkløsning kan virke stort og vanskelig, men vi skal gi deg noen råd på veien. Selv om Shopify regnes som en av de beste plattformene for salg av kunst, er det tilfeller der andre netthandelsplattformer er bedre egnet.

Om du velger å starte en egen nettbutikk selv, anbefales det at du bruker et SaaS (Service as a Software) system. Enkelt sagt betyr SaaS at du får alt du trenger på ett og samme sted, og det forenkler en del stadier ved byggingen av nettbutikken. Selv uten noen tidligere erfaring med å lage nettbutikker kan du allikevel få et fantastisk resultat, da disse plattformene er laget for å gjøre det enkelt å bygge en nettside.

Du får kundeservice, betalingsløsninger, ulike nyttige funksjoner, flere ferdige designmaler og også et webhotell, alt inkludert i tjenesten. Rett og slett alt du trenger for å begynne å selge varer på nettet.

Den SaaS-tjenesten vi mener egner seg best for salg av fysiske gjenstander, er Shopify. Det er absolutt en god plattform for salg av digitale produkter også. Men vi anbefaler også Ecwid og Webflow for salg av digitale filer som kunstvideoer, bilder, lydfiler og annet. Disse to plattformene er ledende innen digitale tjenester.

I enkelte tilfeller legger det geografisk ønskede markedet et grunnlag for valg av netthandelsplattform. De tre nevnte, Webflow, Ecwid og Shopify, er alle flotte plattformer for handel internasjonalt og nasjonalt.

Skal du for eksempel utelukkende selge på det amerikanske markedet, vil BigCartel være et godt alternativ. Dette er en netthandelsplattform spesialisert på salg av håndverk og kunst, og egner seg om du fokuserer på salg til amerikanske kunder. BigCartel brukes ikke til salg i Norge og Europa, da du ikke får tilpasset egnede betalingsløsninger eller fraktalternativer.

En nærmere titt på våre tre valgte plattformer for netthandelssalg av kunst og annet håndverk:

 1. Shopify – Den beste plattformen for salg av kunstverk i Norge og internasjonalt
 2. Ecwid – Et veldig bra alternativ for salg av digitale produkter (videoer, bilder)
 3. Big Cartel – For det amerikanske markedet er dette en fantastisk og spennende plattform for salg av kunst og håndverk
 4. Webflow – En plattform med svært gode tilpasningsmuligheter, utmerket til salg av digital kunst.

Shopify – den beste plattformen for salg av kunstverk på internett

Shopify er en svært anerkjent, internasjonal og etablert plattform som egner seg både for nybegynnere og mer erfarne brukere. Plattformen er kjent for å være det beste SaaS-alternativet for alt fra startups og gründere til blogger og de som vil drive nettbutikk.

Som en robust, ledende plattform i markedet har Shopify samarbeid med en rekke partnere, både innen betalingsløsninger og fraktløsninger. De kan også tilby et større utvalg av designmaler, regnsskapssystemer og programvare for markedsføring, samt at de har større utvalg av ulike funksjoner som gjør nettbutikken lettere å tilpasse til dine ønsker og mer attraktiv for kundene dine.

I Shopifys Theme Store finner du utallige temaer (designmaler) tilpasset ulik bruk, blant annet temaer laget for å selge kunst på nett. Shopify tilbyr en stor grad av tilpasninger og er svært brukervennlig. Du vil kunne benytte deg av flere smarte løsninger som er beregnet på brukere og kunder på det norske markedet, samt integrere løsninger som gjør at du kan selge til utlandet.

Prismessig har Shopify bedre tilbud enn mange andre ut fra hva deres planer inneholder. Gjennom den billigste planen, Basisplanen, får du tilgang til full systemstøtte og alle de funksjonene du i utgangspunktet trenger. Svært få behøver å oppgradere til en dyrere prisplan.

Shopify tilbyr nye brukere 3 dagers gratis testing av SaaS-løsningen, og ønsker du å fortsette å bruke plattformen, betaler du med nåværende tilbud kun $1 per måned for de første tre månedene. Tidligere var det full pris etter slutten av gratisperioden, så dette er et fantastisk tilbud.

Her kan du lese mer om hvordan du kan bygge en gratis nettbutikk med Shopify.

Ved å bruke Shopify åpnes mulighetene for salg gjennom flere kanaler. Du kan selge gjennom sosiale medier, nettbutikken på Shopify og også i en fysisk butikk, og knytte alt sammen i regnskapet du har på Shopifykontoen din (omnikanal).

Ecwid – bra for digitale kunstverk og egnet for de med eksisterende nettside

Som et alternativ til Shopify er Ecwid svært bra. Ecwid er en omfattende tjeneste som gir brukerne det de trenger for å selge digitale produkter og fysiske gjenstander på nett. Denne plattformen regnes for en av de mest fleksible systemene på markedet, og egner seg for små til mellomstore nettbutikker. Ecwid gjør at brukere av ulike sosiale medier, som TikTok, Instagram og Facebook, enkelt kan synkronisere salg gjennom sosiale plattformer med nettbutikken sin.

Ecwid har gode priser fra $15 per måned, noe som gjør dem rimeligere enn de fleste andre sammenlignbare plattformer. Du får muligheten til å bygge en nettbutikk fra bunnen av eller transformere din eksisterende nettside til en flott nettbutikk.

Plattformen er ikke like etablert på markedet som Shopify, og selv om enkelte integrasjoner ikke er på plass, tilbyr Ecwid allikevel et stor utvalg tjenester som norske brukere og kunder vil sette pris på. Blant annet har de avtaler med Klarna og PayPal som betalingsløsninger.

I og med at du kan selge ubegrenset mengde filer, anbefaler vi Ecwid om du skal selge digitale kunstverk (bilder, videoer eller ulike nedlastbare filer). Dette gjelder uavhengig av pakken du bestiller og du kan også ha nedlastninger på opptil 25 GB.

Les om og prøv Ecwid sine tjenester gratis her.

BigCartel – for deg som vil selge kunstverk på det amerikanske markedet

BigCartel er ikke utbredt i Europa, men er en veletablert plattform innen Saas-tjenester på det amerikanske markedet. Mange artister, kunstnere og kreative sjeler bruker denne plattformen for å selge kunst og håndverk utelukkende til kunder i Amerika.

Plattformen tilbyr et bredt utvalg av design som er direkte beregnet på salg av kunstverk, er enkel i bruk og det tilfaller ingen transaksjonsgebyrer på salgene.

Tjenesten er hverken tilpasset det norske markedet eller det europeiske, og du vil ikke kunne integrere løsninger som Klarna eller norske fraktmuligheter. Vi anbefaler at du velger Shopify eller en annen Saas-plattform som er tilpasset det norske markedet slik at du får de beste forutsetningene for en vellykket nettbutikk for norske kunder.

Du kan lese mer om BigCartel her, om planen din er å begi deg ut på det amerikanske markedet.

Webflow – et godt alternativ med stor fleksibilitet

Webflow er, i likhet med Shopify og Ecwid, en SaaS-plattform som gjør at selv nybegynnere kan lage en flott nettbutikk med utallige tilpasninger. I sin helhet har Webflow, sammenlignet med andre plattformer i samme sjiktet, det beste tilbudet om designtilpasninger på markedet. Den er dog mer avansert i bruk enn både Shopify og Ecwid, men brukerne får tilpasset nettsidene sine uten å måtte kode.

Du kan enkelt selge dine digitale produkter med Webflow, eller selge fysiske og digitale produkter parallelt. For å selge digitale produkter trenger du bare å merke de som nedlastbare. Da vil kundene umiddelbart etter gjennomført kjøp få tilgang til en link eller et nedlastbart format.

Webflow tilbyr netthandelspakker fra $29 per måned, men er gratis å prøve. Du kan lese mer om Webflows alternativer og tilbud her.

Om Forfatter

Jacob

Om Forfatter

Hei, jeg er Jacob

Jeg har jobbet med med e-handel i mer enn 5 år. Jeg utvikler nettbutikker for bedrifter og skriver i tillegg artikler beregnet for gründere og startups som ønsker å komme i gang med sin egen nettbutikk.