Ønsker du å komme i gang raskt med din egen nettbutikk og ikke betale noe for løsningen? Da har vi gode alternativer til deg i denne artikkelen, enten du vil opprette nettbutikk med eget domene, eller opprette en butikk på sosiale medier.
Men hvor mye kjennskap har du til webutvikling? Det finnes mange åpne kildekoder der ute som du kan laste ned og opprette en gratis nettbutikk.
Men hver av disse løsningene byr på sine utfordringer når det gjelder oppsett. Du må kunne tilpasse maler og oppsett slik du vil ha det, og skape en god handleopplevelse for kunden.
Kan du legge inn systemer for betaling, ordrebehandling, frakt og kundebehandling selv? Med gratis programvare er du overlatt til deg selv å fikse alle disse aspektene med å drive forretning på nett.
Vi skal ta en titt på flere forskjellige løsninger som er populære for å opprette nettbutikk uten at du trenger å betale for å opprette selve nettbutikken. Men vi skal også gjennomgå alle kostnader som ofte kommer i forbindelse med såkalte “gratis nettbutikker” for dem som ikke har kjennskap til webutvikling.
Det vi kan anbefale til bedriftseiere er å bestandig velge løsningen som passer til deres behov. Her kan du se våre toppvalg for beste nettbutikkløsning i Norge med tanke med brukervennlighet og funksjonalitet.
Hvordan lage nettbutikk gratis
Her skal vi se på 3 alternativer hvor du kan komme i gang gratis. Men for å være helt tydelig på dette – det er ingenting som er helt gratis.
Du kan selvfølgelig bruke åpne kildekoder som er helt gratis å laste ned og tilrettelegge alt selv. Men det kommer som regel noe kostnader i tillegg på domenenavn, webhotell og om du trenger support og støtte for integreringer du trenger.
1. Nettbutikk med PrestaShop
PrestaShop er en åpen kildekode som ikke koster penger. Du laster ned programvaren gratis og deretter laster den opp på ditt webhotell. Dette er en fullverdig løsning som har alle funksjoner du trenger for å utvikle en nettbutikk. Men alt av integreringer du trenger må du ordne med selv, som for eksempel valg av betalingsterminaler og opprette ordre flyten i butikken.
Løsningen egner seg for webutviklere som har kjennskap til hvordan du legger inn tredjeparts plugins og apper. Om ikke finnes det ressurser fra brukere på nett på forum og intranett, men dette krever mye tid å sette seg inn i for en nybegynner.
Selv om PrestaShop kan virke som et godt alternativ, er det sannsynlig at du vil ende opp med større kostnader enn bedre alternativer med tanke på utviklingskostnader og tilpasning av nettbutikken som du trenger for å kunne selge til norske forbrukere. Les mer om mulighetene med PrestaShop.
2. Gratis WordPress nettbutikk
WooCommerce er også en gratis åpen kildekode som du kan legge til din allerede eksisterende WordPress nettside. Det er altså ingen månedlige gebyrer på å bruke løsningen, og ingen begrensinger på ordre eller trafikk utenom det du allerede har på din webhotell tjeneste.
Løsningen har mange av de samme funksjonene som Prestashop, og er kanskje litt enklere å laste opp og implementere dersom du allerede har bestemt deg for WordPress som nettsidebygger:
- Eget panel for ordrebehandling
- Oppsett for automatisk ordrebekreftelse
- Ubegrenset opplasting av produkter
- Muligheter for integrering av ønskede betalingssystemer
- E-post mottak for kundehenvendelser
- Opprette egen blogg og artikler
Dette er altså en komplett løsning uten begrensninger til hva du kan legge til. Det finnes også alternativer for å kjøpe plugins og apper du trenger for å skreddersy nettbutikken din.
Lage nettbutikk gratis på sosial media
Om du verken vil ha domenenavn eller webhotell, er det fullt mulig å opprette en nettbutikk og integrere den på forskjellige sosiale medier gratis. En av de enkleste løsningen å benytte seg av er Ecwid til dette formålet.
Det eneste du behøver å gjøre er å opprette en gratis konto gjennom Ecwid, opprette produktbeskrivelser, og integrere dem på din Facebook eller Instagram side for å begynne og selge.
Her er fordelene med Ecwid:
- Legg betalingsmetodene du ønsker selv
- Du kan tilknytte nettbutikken enkelt til Facebook, Instagram og TikTok
- Sette opp egne alternativer for frakt og leveringsmetoder
- Legge til automatiske e-poster til kundene som ordrebekreftelser og ordrestatus
- Integrere live chat med Messenger gratis
Du kan også integrere nettbutikken på WordPress eller andre nettsidebyggere som Wix og Weebly. Men klart, en komplett nettbutikkløsning som ikke krever mye kunnskap om oppsett og programmering kommer med sine begrensinger. For eksempel kan du ikke laste opp mer enn 10 produkter på gratisversjonen til Ecwid.
Les mer om Ecwid for salg på sosial media.
Betalt vs gratis
Både gratis og betalte løsninger har sine fordeler og ulemper. Men den største utfordringen på gratis løsninger er at de er enten for begrenset, eller at de er så kompliserte at det blir vanskelig å komme i gang. Du vil jo gjerne ha en nettbutikk som ser profesjonell ut, og samtidig ha alle funksjonene du er ute etter?
Utfordringen med åpne kildekoder som WooCommerce eller PrestaShop som er helt gratis å bruke, er at:
- De har ingen support
- De har begrensede muligheter på layout
- Det er komplisert å legge til betalingsmetoder
- Ingen tredjepartsavtaler på lager eller frakt
Alt dette kommer som en tilleggskostnad om du skulle ha behov for hjelp til å få på plass alle funksjoner du vil ha. Med andre ord, du er litt overlatt til deg selv. Her kan du lese mer om nettbutikk pris og kostnader både med betalte og gratisløsninger.
En gratis nettbutikk kan fort bli en ekstra kostnad
For nyetablerte som ikke er inne på design og webutvikling, er det flere aspekter du må ta hensyn til som kan koste deg penger. Om du vil lage en finere layout kan du kjøpe maler fra tredjepartsutviklere for at nettbutikken din skal se bedre ut, og i tillegg forbedre ordreflyten for kundene.
- Utvikling– Men trenger du å integrere chat med kunder, betalingsterminaler og CRM-løsninger for kundebehandling, blir saken langt mer komplisert på gratis løsninger. For ikke å snakke om du vil integrere tredjeparts logistikkpartnere som skal ta seg av dine ordre med pakking og utsendelse.
En webutvikler kan ta flere tusen kroner for å utføre småjobber med integreringer, og kan by store vedlikeholdskostnader etter hvert.
- Begrensninger – Gratis nettbutikk løsninger som har allerede har slike integreringer på plass, for eksempel Ecwid, blir løsninger som dette veldig begrenset om du har et stort produktutvalg. Derfor har de også abonnement du må betale dersom du ønsker å legge til flere produkter og kategorier i din nettbutikk.
- De skjulte kostnadene – Andre kostnader du må ta hensyn til er webhotell om du ikke har tenkt å kun selge på sosiale medier. Et webhotell kan ha lave inngangssummer for å lokke til seg kunder. Men etter hvert som du får mer trafikk må du kjøpe mer båndbredde for å håndtere trafikken. Opplastingstiden på din nettbutikk er et viktig aspekt du må tenke over, da dette er en rangering-faktor for Google.
Så blir det egentlig så mye dyrere å benytte seg av komplette løsninger som for eksempel Shopify med en startpris på 190 kroner i måneden? For denne prisen får du:
- Ubegrenset med trafikk
- Ubegrenset med produkter
- Ferdig integrerte betalingsløsninger for Norge
- Et stort utvalg av maler og oppsett
- Muligheter for å opprette blogg og artikler
- 24 timers support
- Integrering med sosiale medieplattformer
Les mer om alle funksjoner på Shopify her!
Du trenger for eksempel ikke å bekymre deg for at betalingssystemet krasjer og å må oppdateres etter hvert, eller at nettsidene blir stengt på grunn av at du har gått over maks båndbredde denne måneden.
Vi du for eksempel automatisere ordre og la noen andre ta seg av pakken og sending av varer? Da er det flere nettbutikkløsninger som har slike integreringer klare – Les mer om 3PL logistikk her.
Bør du velge en gratis eller betalt?
For en person som har god kjennskap til hvordan de kan manipulere kildekoder, designe layout og legge til integreringer de trenger, er det fullt mulig å greie seg fint med en gratis nettbutikkløsning som WooCommerce eller PrestaShop. Det gir utviklere mer frihet til å bestemmer hvilke funksjoner de vi ha med selv, og skreddersy hver eneste detalj slik de vil ha det.
Men for personer som ikke har kjennskap til dette og trenger en nettbutikkløsning som fungerer godt og har alle integreringer de trenger for ordrebehandling, logistikk og kundeservice, er det ingen tvil om at en betalt løsning er mye enklere å bruke. Så tenk på denne artikkelen før du velger en gratisløsning og spør deg selv – “kan jeg implementere alle behovene jeg har selv?”