Komplett nettbutikk med PrestaShop åpne kildekode

Jan Kenneth Hansen

Jan Kenneth Hansen

Sist oppdatert:

elementer og funksjoner uten å betale for widgets og utvidelser

Det finnes en rekke forskjellige nettbutikkløsninger der ute. Men er det noen av dem som virkelig gir deg kontrollen over alle elementer og funksjoner uten å måtte betale dyre dommer for widgets og utvidelser?

Det finnes faktisk flere gratisløsninger i dag som du kan bygge og utvikle selv slik du vil ha det, og en av disse er PrestaShop. 

muligheter med PrestaShop komplette løsninger

Men klart, for en person som ikke er inne på koding og design, er det vanskelig å sette seg inn i hvordan slike kildekoder fungerer. Til og med å laste opp løsningen til et webhotell kan være utfordrende for mange. 

Men hva er bedre – en ferdigpakke med de mest elementære funksjonene på plass, eller en skalerbar løsning som du kan bygge på etterhvert uten store månedlige kostnader? Vi skal se nærmere på mulighetene med PrestaShop og sammenligne dette med komplette løsninger som Shopify

Fakta om PrestaShop

PrestaShop brukes nå av 300 000 butikker over hele verden og er tilgjengelig på 60 forskjellige språk (referanse Wikipedia). Dette er en gratis e-handelsplattform med åpen kildekode og programvaren er er skrevet i PHP-programmeringsspråk med støtte for MySQL-databaser. 

Plattformen startet som et studentprosjekt i 2005 ved EPITECH IT School i Paris, Frankrike og ble grunnlagt som selskapet PrestaShop SA i 2007 av Igor Schlumberger og Bruno Lévêque. 

Alexandre Eruimy overtok som CEO i februar 2018 og selskapet har siden signert store strategiske partnerskap med selskaper som PayPal, Google, Meta og TikTok for å gjøre de nyeste teknologiske løsningene tilgjengelige for sine brukere. 

har over 300 innebygde funksjoner

Per dags dato har PrestaShop har over 300 innebygde funksjoner for å administrere produktbeskrivelser, betalinger, levering, produsenter og leverandører. Inntektene kommer fra en butikk med maler og utvidelser laget av tredjepartsutviklere, som lar brukerne tilpasse butikkens temaer og legge til nye funksjoner gjennom tilleggsmoduler. 

Om du altså ikke vil bruke tid på å utvikle sidene selv, har de en egen markedsplass som gir muligheten for å tilpasse nettbutikken slik du vil ha den. Du får et grunnleggende tema som standard som du kan installere, eller utvikle sine egne temaer som endrer nettstedets visning uten å endre innholdet. 

Tilleggsmoduler utvider programmets innebygde funksjonaliteter, og du kan installere moduler direkte på administrasjonspanelet, eller utvikle dine egne. Kontrollpanelet tilbyr også en rekke viktige elementer for SEO-optimalisering for å tilpasse URL-adresser og metabeskrivelser.

Funksjoner og fordeler

I motsetning til betalte løsninger hvor du må oppgradere for å få tilgang til alle funksjoner, har PrestaShop stort sett alt det du trenger for å opprette en fullverdig nettbutikk. Her er bare noen av de viktigste funksjonene med denne løsningen:

PrestaShop har stort sett alt du trenger
 • Kategorier og produkter: Med et intuitivt administrasjonspanel for å administrere produkter og kategorier, slik at du har full kontroll over hvordan menysystemet i din nettbutikk skal fungere. 
 • Betalingsalternativer: PrestaShop har PayPal inkludert som default hvor du kan motta betaler både fra PayPal-brukere og kort. Men i og med at det er en åpen kildekode kan du praktisk talt integrere hvilken som helst betalingsmetode du vil ha, inkludert Vipps eller Klarna som er populære alternativer i Norge.  
 • Skreddersydde temaer: Du kan enten utvikle og utforme din nettbutikk selv, eller velge mellom en rekke profesjonelle maler og temaer som du kan tilpasse og til ditt eget merke og stil.
 • Leveringsalternativer: Nettbutikkløsningen har en rekke forskjellige alternativer for gir en rekke levering, inkludert forhåndsdefinerte alternativer som standard levering, ekspress levering og gratis levering, samt muligheten til å legge ved pakkesporing automatisk i e-poster til kundene. 
 • Markedsføring og salgsfremmende verktøy: Opprett salgsfremmende tilbud, rabattkoder og e-postmarkedsføring direkte ut til dine kunder. Her får du full oversikt over alle kunder og kan kategorisere dem innenfor forskjellige målgrupper og skreddersy dine kampanjer. 
 • Kundebehandling: Du får en rekke verktøy for å administrere og ta vare på dine kunder, inkludert en kundeportal, ordrehistorikk og kundestøtte via e-post, og har alt samlet på en og samme plattform.
 • Analyse og optimalisering: PrestaShop har en rekke rapporterings- og analyseverktøy for å hjelpe deg med å overvåke salg, besøkende og annen viktig virksomhetsdata. I tillegg får du viktige SEO-verktøy for å optimalisere dine produktbeskrivelser eller artikler. 

Disse funksjonene er viktige fordi de hjelper deg med å drive en vellykket nettbutikk. Du kan enkelt administrere produkter, akseptere betalinger, tilpasse utseende, tilby en rekke leveringsalternativer, drive trafikk og levere god support til dine kunder. Analyser og rapporter gir deg også viktig innsikt i virksomheten din, slik at du kan forbedre nettbutikken din over tid.

Installering og krav til programvaren

Ettersom PrestaShop er en open-source kode, avhenger kompleksiteten av installering ut i fra hvilket webhotell du velger. Enkelte webhosting tjenester har en one-click løsning for å installere open-source programvare, men andre krever manuell installasjon. 

Webhotelltjenester har en ettklikksløsning for installasjon

Om du er nødt til å installere programvaren manuelt er det denne prosedyren du må følge: 

1. Last ned PrestaShop og pakk ut filen

2. Last opp databasen til serveren til din webhotell-tjeneste

3. Lag en ny database

4. Installere PrestaShop 

5. Fullfør konfigurering i en steg for steg guide. 

Du kan selvfølgelig få hjelp av din webhotell-tjeneste til å installere slik programvare, da de har som regel erfaring med PrestaShop. Men for at programvaren skal fungere er det viktig at du sjekker at systemkravene for ditt webhotell er kompatibel. her er kravene du bør se etter: 

OperativsystemWeb ServerPHPMySQLServer RAM
UnixApache Web Server 2.2+PHP 7.1+MySQL 5.6256M eller mer
Linux
Windows

PrestaShop vs Shopify

Det er flere forskjeller mellom å velge en åpen kildekode og en nettbutikkløsning som er klar til å bruke med en gang. PrestaShop er en brukervennlig og funksjonsrik åpen kildekode med stor grad av tilpasningsmuligheter. Derfor vil nok løsningen passe mye bedre for dem som ønsker å utvikle noe originalt og spennende. 

Shopify derimot er en plattform som passer for både nybegynnere og erfarne selgere med et rent og brukervennlig oppsett. En av utfordringene kan for eksempel være å sette opp betalingsmetoder i PrestaShop. På Shopify trenger du bare å verifisere hvem du er og hvilke land du vil selge til, og deretter tilbyr din Shopify nettbutikk betalingsløsningene som er best tilpasset land og region du vil selge til. 

stor grad av tilpasningsmuligheter

Når det gjelder pris, er PrestaShop helt gratis å bruke. Men standard design og oppsett på nettbutikken er ganske kjedelig.

Derfor er det mange som enten utvikler eller kjøper en ny storefront for å skape en mer spennende butikk med flere muligheter. Shopify koster mellom 299,- til 2.999 per måned, men derimot har du tusenvis av maler og oppsett du kan enkelt legg til selv for å skape en unik opplevelse for dine kunder. 

I oppsummering er PrestaShop en mer skalerbar løsning som utviklere vil sette pris på, og kan skreddersy butikken ned til minste detalj. Men er du nødt til å ansette en utvikler selv for å gjøre jobben blir det fort mer kostbart å bruke denne løsningen.

Er du mest opptatt av å ha en enkel løsning og vil fokusere på å skrive gode tekster og lansere produktene raskt ut til kundene, er nok Shopify et enklere alternativ å komme i gang med. 

Les mer og sammenlign med Shopify her!

WooCommerce vs PrestaShop

Begge løsningene er åpne kildekoder som er helt gratis å benytte seg av. Men den største forskjellen er at WooCommerce er en WordPress-plugin, og kan ikke kombineres med andre nettsidebyggere, eller stå alene som en selvstendig løsning. PrestaShop er en uavhengig e-handelsplattform og er ikke avhengig av å måtte knyttes opp mot en eksisterende nettside eller plattform. 

PrestaShop anses å være mer teknisk avansert og krever mer tid å komme i gang med, mens WooCommerce er perfekt for nybegynnere som vil bare legge til noen produkter på din WordPress-side. Men ofte mangler malene flere tilpasningsmuligheter på WooCommerce, og har kanskje ikke det samme utvalget av profesjonelle maler. 

uavhengig e-handelsplattform

PrestaShop har et stort utvalg av temaer som er rene, responsive og har et profesjonelt utseende.

De er enkle å installere når du først har fått på plass løsningen i ditt webhotell. I tillegg er det mange som synes at det er enklere å forstå kontrollpanelet over hvor du oppdaterer produkter, skriver kategoritekster, få kundeoversikt, og opprette tilbud og kampanjer.

For å forklare det enkelt –  Woocommerce er et enkelt produkt som du kan implementeres i din WordPress-side, men den har et begrenset utvalg av funksjoner og oppsett. PrestaShop derimot, er en fullverdig nettbutikkløsning med hundrevis av nyttige verktøy, men det er selve installeringen og oppsettet som kan være litt innviklet. 

Oppsummering

Løsningen har over 300 ulike integrasjoner
 • Per dags dato har løsningen over 300 forskjellige integreringer som gjør det enklere for deg å integrere andre salgskanaler som Facebook, TikTok og mye mer. 
 • Du får ingen begrensninger på funksjoner eller må utvide et abonnement for å kunne legge opp nettbutikken slik at du vil. 
 • Derimot, om du ikke har ferdighetene som trengs for å tilpasse butikken selv, må du kanskje betale dyrt for utviklere som må gjøre jobben for deg. 
 • For dem som vil etablere en nettbutikk enklere og uten mye kunnskap innenfor webutvikling, anbefaler vi Shopify som er en skalerbar løsning og har alle betalingsmetoder og funksjoner en norsk nettbutikk trenger – Les mer om Shopify Norge her.
 • Det er ingen månedlige abonnement på plattformen eller oppgraderinger du må kjøpe for å få tilgang til alle funksjoner. Men du kan kjøpe til flotte maler for butikken som koster rundt 1000 kroner fra tredjepartsutviklere.

Om Forfatter

Jan Kenneth Hansen

Om Forfatter

Hei, jeg er Jan Kenneth Hansen

Jeg jobber hovedsakelig som skribent for flere nettsider og nettbutikker, og publiserer innhold på en rekke forskjellige plattformer. Målet mitt er å hjelpe deg å finne nettbutikkløsningen som passer best for deg ut i fra mine egne erfaringer.