Hvilken betalingsløsning er best for min nettbutikk?

Jacob

Jacob

Sist oppdatert:

Hvilken løsning skal jeg velge?

Leter du etter en god betalingsløsning for din nettbutikk? Det finnes flere gode betalingsløsninger som du kan velge mellom avhengig av bedriftens behov. I tillegg skjer det mye i markedet akkurat nå, mange av betalingsløsningene som er internasjonalt store er erstattet av moderne tjenester som er mer tilpasset Norge og det nordiske markedet.

Et eksempel på dette er Zettle (nå iZettle By Paypal) som ble kjøpt av betalingsgiganten PayPal for en stund siden.

Det er ulike faktorer som er avgjørende for å velge den beste betalingsløsningen for din nettbutikk. For det første er ulike betalingsløsninger bra for ulike markeder. Dette betyr at kunder i ett marked kan ha andre preferanser enn kunder i et annet marked.

I Norge er for eksempel Klarna, iZettle (med Klarna) og Vipps populære tjenester og veletablerte merkevarer blant forbrukerne. I andre land kan helt andre betalingssystemer dominere.

En annen faktor du bør vurdere når du velger betalingsløsning er selvsagt hvilken e-handelsplattform du bruker. Hvis du har gjort et klokt valg av e-handelsplattform, vil du også ha flere alternativer når det kommer til lading på nett.

En av de absolutt beste betalingsløsningene som finnes er Shopify Payments, som snart lanseres på det Norske markedet. Tjenesten er enkel å konfigurere og også rimelig sammenlignet med mange andre tjenester på markedet.

En annen ting å vite er at det vanligvis er greit å tilby mer enn bare én betalingsløsning i kassen. Det kan være at en betalingsløsning som fungerer bra for en kunde er et problem for en annen kunde og da vil du kunne øke salget ved å tilby flere muligheter å ta betaling med.

Generelt føler forbrukere seg trygge ved å handle på nett da de får tilbud om å betale med transaksjonstjenester som de har erfaring med å bruke. Du bør med andre ord ikke bare velge de tjenestene du synes er best ut fra for eksempel pris eller kompatibilitet med din e-handel.

Velg heller tjenestene du tror kundene dine foretrekker!

Nedenfor går jeg gjennom noen av de beste og mest populære betalingsløsningene på det norske markedet for tiden!

 1. Shopify Payments
 2. Zettle by PayPal (tidligere «iZettle»)
 3. Vipps
 4. Klarna Checkout
 5. OnPay
 6. PayPal
 7. Nets Easy

Shopify Payments (Best)

shopify payments

Shopify payments er vanligvis den beste løsningen i markedene der tjenesten er tilgjengelig. En ulempe med Shopify Payments er at tjenesten kun er tilgjengelig for e-selgere som bruker Shopifys plattform. Du kan med andre ord ikke bruke Shopify Payments med andre e-handelsplattformer enn Shopify.

Shopify Payments er i utgangspunktet en Shopify-tilpasset og forbedret versjon av Stripe. Du kan belaste med kort og i tillegg kommer det ingen transaksjonsgebyrer i tillegg til prisen du betaler for å bruke tjenesten (som sikkert er basert på ordreverdien i kombinasjon med en fast kostnad per ordre.)

Fordeler:

 • Tjenesten er integrert med Klarnas betalingstjenester (se nedenfor). Du kan enkelt koble til Klarna i kassen og da også la kundene betale i avdrag eller betale på et senere tidspunkt. Kunder kan også velge å betale via faktura, noe som kan være en stor fordel. Tradere som bruker denne tjenesten betales alltid av Klarna og tar dermed ingen kredittrisiko.
 • Privsärda – Shopify Payments tilbyr konkurransedyktige priser som avhenger av hvilken Shopify-pakke du velger å bruke for nettbutikken din. De mer avanserte pakke har en lavere pris per transaksjon enn de enklere Shopify-pakke. Det er verdt å merke seg at Shopify Payment ikke er veldig billig hvis du velger å også bruke Klarna.
 • Shopify Payments er enkelt å sette opp og krever ingen teknisk kunnskap. Betalingsløsningen fungerer også godt å brukes sammen med andre betalingsløsninger på nett dersom du tror du trenger det.

Ulempe:

Zettle by PayPal (tidligere «iZettle»)

få betalt med zettle av paypal

iZettle, nå kalt Zettle by Paypal, var opprinnelig en Svensk betalingsløsning som nå også har blitt populær blant e-forhandlere i Norge og flere andre land som satser på omnikanal.

iZettle ble kjøpt av betalingsgiganten PayPal rundt 2018 og har siden endret navn til Zettle av Paypal. Det som gjør denne betalingsløsningen interessant er at systemet er et av de mest moderne og komplette kassasystemene med integrert kassa som finnes på markedet.

Tjenesten er dermed ment primært for kjøpmenn som driver salg både gjennom fysiske kassaapparater, samt i digitale kanaler («omnikanal»).

Fordeler:

 • Zettle by Paypal er integrert med flere populære tredjepartstjenester i det nordiske markedet. Dette inkluderer for eksempel Klarna og Vipps , men også andre veletablerte systemløsninger i Norden. Med Zettle kan du for eksempel synkronisere lager- og produkt balanse slik at disse strømmene kan administreres sentralt. Zettle er også kompatibel med flere nordiske regnskapstjenester og kommer med et moderne analyse- og rapporteringsverktøy (BI).
 • Jobber med noen av de største og mest veletablerte e-handelsplattformene for Norge. Disse inkluderer: Shopify, WooCommerce, Prestashop og Bigcommerce.
 • Rimelig service med kompatible kortterminaler.

Les mer om priser og fordeler med Zettle by Paypal her!

Vipps

Vipps på nett

Vipps er en usedvanlig god betalingsløsning for det norske markedet og ledende innen smarte nettbetalinger. Vipps jobber med Shopify og andre internasjonalt store e-handelssystemer som WooCommerce.

Vips gjør det enkelt for dine kunder å betale med debetkort (Visa og Mastercard). Vipps er en sterk merkevare i Norge, som kan ha en positiv effekt på din bedrifts konverteringsrate.

Fordeler med Vipps:

 • Veletablert og sikker betalingsløsning i det norske markedet med 4 millioner brukere.
 • Fleksibel løsning som lar deg lade via app eller med mobilnummer.
 • Vipps gjør det mulig for e-forhandlere å ta betalt for for eksempel abonnementer og abonnementer hvor det belastes abonnenten med gjentakende beløp.
 • Fleksibel betalingsløsning som gir flere valgmuligheter enn de internasjonalt store tjenestene på markedet. Med Vipps kan du i tillegg til å lade i kassen din (kassesiden) også la kundene betale via bedriftens øvrige digitale kontaktflater. Du kan for eksempel motta betaling eller motta donasjoner via appen. Vipps kan også brukes til å motta betalinger i fysiske butikker.
 • Du kan dessuten håndtere og belaste på faktura via Vipps

Ulemper:

 • Vipps tilbyr ikke et ferdig utviklet kassasystem (POS) som er integrert med din nettbutikk. Vipps er et godt alternativ for bedrifter som i tillegg til e-handel driver småskala salg over disk. Vipps har ikke et komplett system for Omnikanal og mangler i dag kortterminaler og annet mer kvalifisert utstyr for storstilt, fysisk varehandel.
 • Vipps er utmerket for det norske markedet, men dessverre ikke like veletablert betalingstjeneste i andre markeder. Forvent å måtte komplettere nettbutikken din med andre betalingsløsninger for internasjonal e-handel.

Klarna Checkout

Checkout med Klarna

Klarna Checkout er en Nordisk pioner og betalingsløsning som er i forkant når det gjelder å gjøre det enkelt for kunder å gjøre kjøp. Tjenesten er i dag så populær, spesielt i det Nordiske markedet, at mange e-forhandlere velger bort de tradisjonelt store betalingsmulighetene som ikke kommer i nærheten av kundefordelene du kan tilby dine kunder med Klarna.

Det er imidlertid flere ulemper ved å bruke Klarna Tjenesten kan for eksempel fungere dårlig for nettbutikker som tilbyr salg i ulike markeder. Dette er fordi Klarna kun godtar betalinger fra enkelte land.

I tillegg er det store restriksjoner for e-forhandlere som driver B2B, her fungerer kun Klarna unntaksvis.

Fordeler:

 • Klarna har en egen kasse som kan integreres med din nettbutikk.
 • Klarnas kasse betyr at du kan tillate oppslag som vises i nettbutikken som er rettet mot besøkende som Klarna kan matche med personer i databasen sin. Dette betyr at du kan tillate automatiske meldinger på nettstedet ditt som informerer besøkende ved navn om at de kan betale med faktura eller motta produktene først og betale på et senere tidspunkt. (Mer om det nedenfor.)
 • Klarna tilbyr kundene dine for eksempel å dele opp betalinger som de gjør i kassen. Det betyr at du får betalt direkte men at kunden har mulighet til å handle på kreditt (via Klarna). Klarna gir også kundene mulighet til å betale senere eller betale via faktura.
 • Klarnas kasse fungerer utmerket med flere store e-handelsplattformer (inkludert Shopify og WooCommerce).

Ulemper:

 • Tillater ikke å motta betalinger for B2B i det norske markedet.
 • Relativt dyr tjeneste, i tillegg holder Klarna betalinger 14 dager før du som shopper får pengene på konto fra kundene foretar en betaling i nettbutikken din. Du låner med andre ord penger til Klarna (rentefritt) i 14 dager.
 • Klarna kan oppleves som komplisert å installere og konfigurere dersom du ikke bruker for eksempel Shopify hvor Klarna er forhåndskonfigurert med Shopify Payments.
 • Klarna jobber kun med å akseptere betaling i noen få markeder for tiden (Norge, Sverige, Finland, Danmark, Belgia, Nederland, Sveits, Østerrike, Storbritannia og USA)

OnPay

OnPay er DanDomains eget betalingssystem, som har samlet alle populære betalingsalternativer på ett sted. Dette gjør det overskuelig for både nettbutikkeier og kunder, med en god struktur til å behandle betalinger, tilgang til rapporter, statistikker mm.

Med en samlet betalingsgateway får man nemlig stordriftsfordeler, og kan dermed benytte seg av en ferdigforhandlet innløseravtale for attraktive transaksjonsgebyr hos enten Nets, Swedbank, Worldline, Clearhaus eller Elavon.

Hva koster et OnPay betalingssystem?

OnPay kommer i flere pakker, og hvilken du bør velge, avhenger av hvor mange ordre du har pr. mnd.

 • I «Start-Up» pakken betales det ingenting fast pr. mnd. og 1,35 kr. pr. transaksjon, hvis du har under 100 transaksjoner i måneden.
 • «Success» pakken ligger til 129 kr. pr. mnd., men hvor 500 transaksjoner er inkludert. Ved over 500 transaksjoner i én måned, koster det 0,5 kr.
 • Til enda større nettbutikker kan man få en «Enterprise» pakke. For denne skal man ringe for pris, da den kan gi særlige avtalte priser for transaksjoner, avhengig av størrelsen.

Det koster ingenting å starte opp, og du får også en 30 dagers gratis prøveperiode for å gjøre deg kjent med systemet og gjennomføre testbetalinger.

Mulige betalingsalternativer i OnPay:

 • Kortbetaling
 • Vipps
 • MobilePay
 • Swish
 • ApplePay
 • GooglePay
 • Viabill
 • Anyday
 • PayPal

Fordeler:

 • Tilbyr en rekke betalingsmuligheter i Visa/Mastcard, Vipps, PayPal, Apple- & Google Pay, MobilePay og Swish, samlet på én samlet plattform
 • Tilgang til store fordelsavtaler med innløsere, hvor en ferdig forhandlet avtale ligger klar til deg. For deg som nettbutikkeier kan dette være meget kostnadsbesparende.
 • Integrert mot flere nettbutikkløsninger, herunder DanDomain, WooCommerce, Prestashop og ThirtyBees
 • Gratis kundeservice, hvor teknisk dyktige rådgivere sitter klar til å hjelpe deg året rundt, alle 7 dager i uka.

Ulemper:

 • Du må godkjennes på en innløseravtale hos enten Nets, Swedbank, Worldline, Clearhaus eller Elavon.

PayPal

PayPal betalingsløsning

PayPal er en av verdens største og mest veletablerte betalingsløsninger tilgjengelig. Tjenesten er ekstremt godt brukt i det amerikanske markedet, men kanskje ikke fullt så utbredt i for eksempel det nordiske markedet. Men gitt at PayPal i dag har mer enn 390 millioner aktive brukerkontoer og litt over 30 millioner bedriftskontoer, er det uklokt å ignorere PayPal.

Noen av hovedfordelene med PayPal:

 • Enkel å komme i gang med og enkel å konfigurere/installere i kassen.
 • En ekstremt veletablert betalingsløsning i det internasjonale markedet.
 • PayPal er gratis å komme i gang med. Det er ingen etableringsgebyrer, bindende abonnement eller lignende.
 • PayPal kan selvsagt brukes med andre betalingsløsninger i din nettbutikk.

Ulemper:

 • En relativt liten og ukjent betalingsløsning i det norske markedet.
 • Prismodellen kan oppleves som vanskelig å forstå for tradere. Det er også relativt høye valutakurs-gebyrer avhengig av hvor din bedrift og PayPal-konto er registrert i forhold til hvor kundene dine er.
 • PayPal er et stort selskap. Det kan være vanskelig å løse eventuelle problemer og få personlig service gjennom deres kundeservice.

Nets easy

nets easy betalingsløsning

Nets Easy er en annen betalingsløsning som er populær, spesielt i de nordiske markedene. I motsetning til flere av de andre tjenestene jeg har anmeldt ovenfor, er ikke Nets en enkelt betalingstjeneste.

Nets er i utgangspunktet en tjeneste som kobler nettbutikken din med flere andre mulige betalingsløsninger på nett. Ved å bruke Nets kan du automatisk håndtere Vipps, kortbetalinger, PayPal, Faktura eller avdrag.

Nets Easy kan dermed være et alternativ for e-forhandlere som ikke vet hvilken betalingstjeneste de skal bruke i nettbutikken sin. Ulempen med Nets er at du må betale mer enn om du kun velger å installere en av betalingsløsningene jeg anbefaler ovenfor.

Fordeler med Nets easy:

 • Sterk i det nordiske markedet (Sverige, Norge og Danmark). God kundeservice og support.
 • Kompatibel med flere av de internasjonalt store e-handelsplattformene som også er blant de beste for det norske markedet (Shopify, WooCommerce, Magento med flere).
 • Tilbyr et komplett tjenestetilbud med støtte for for eksempel Omnikanal og betaling via fysiske butikker.

Ulemper:

 • Nets er ikke gratis og du bør regne med å måtte betale for tjenester som du i noen tilfeller kan sette opp på egen hånd i din nettbutikk.
 • Nets egner seg i mange tilfeller for større selskaper som ønsker å «outsource» hele betalingsstrømmen til tredjeparter. For små bedrifter kan det være bedre å uavhengig koble betalingstjenestene du ønsker å bruke i nettbutikken din

Om Forfatter

Jacob

Om Forfatter

Hei, jeg er Jacob

Jeg har jobbet med med e-handel i mer enn 5 år. Jeg utvikler nettbutikker for bedrifter og skriver i tillegg artikler beregnet for gründere og startups som ønsker å komme i gang med sin egen nettbutikk.